70-годишен пациент с тежка конквасация (смачкване) на левия крайник в

...
70-годишен пациент с тежка конквасация (смачкване) на левия крайник в
Коментари Харесай

С навигационно ендопротезиране, ортопеди дадоха шанс за по-добър живот на пациент, претърпял ПТП преди 21 години

70-годишен пациент с тежка конквасация (смачкване) на левия крак в региона на коляното и бедрото, има късмет да води естествен и пълностоен метод на живот - без болежка, 21 години след претърпян тежък пътнотранспортен случай. Това стана допустимо след интервенция посредством навигационно ендопротезиране, осъществена от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология с шеф проф. Аспарух Аспарухов, на високотехнологичната,Сърце и Мозък`, Плевен.

„ Уникалното при този случай е, че след тежката контузия кракът на пациента беше зараснал в компрометирана позиция. След дълготрайно лекуване крайникът е съхранен със съкращаване от 8 см., като това съкращаване е и релативно заради деформацията при зарастването. В последна сметка пациентът има крак, с който може да върви, само че рисковото съкращаване има своите неподходящи последици - деформиране и болежка в гръбначния дирек, лимитирана пъргавина на крайници. На процедура той използваше крайници си щадящо, като тип опора. Движел се е независимо, само че през всичките тези години придвижването е било съпроводено от болежка. Новите благоприятни условия в медицината и съответно навигационното ендопротезиране дадоха опция 21 години след случая този пациент да предприеме стъпка за трайно решение на своя здравословен проблем, като избра да се довери на екипа ни ", изясни елементи по случая проф. Аспарухов.

Поради тежките деформации в мястото на счупването в тази ситуация не е имало опция да бъде приложена общоприета интрамедуларна система за ориентиране и установяване позицията на импланта. Рентгеновите фотоси ясно демонстрират осите на натоварване на крайника и екипът на проф. Аспарухов взема единственото допустимо решение - интервенция посредством навигационно ендопротезиране. „ Предимството на тази технология е, че благодарение на навигацията имплантите се слагат в оптималната за всеки пациент позиция, съгласно неговата анатомия. Методът подсигурява дълготрайна преживяемост на ставата. Вече имах опция да кажа, че в международен мащаб, с нахлуване на роботизираната и компютризирана хирургия, навигационното ендопротезиране от дълго време измести класическите оперативни техники. В лечебни заведения,Сърце и Мозък` в Плевен и Бургас разполагаме с новата технология от близо година, имаме и чудесно готови екипи, специализирали в Германия. Това разрешава рутинно използване на новаторския метод, който е в пъти по-щадящ за пациентите ", разяснява проф. Аспарухов. Той показа, че за следващ път той и сътрудниците му са извънредно удовлетворени, тъй като виждат на процедура по какъв начин новата технология дава опция за решение на сложни пациентски случаи.

Оперираният 70-годишен пациент е изправен на крайници единствено няколко часа след интервенцията. Самият той споделя, че се усеща благополучен, тъй като към този момент може да движи крайници си без болежка.

Прилагането на навигационно ендопротезиране зависи напълно от тежестта на дисторция при всеки обособен случай, като преценката за това се прави от лекарския екип. Операцията се покрива изцяло от Здравната каса за всички здравноосигурени пациенти.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР