От наказания за изневяра до публично опозоряване Дигиталните пари като

...
От наказания за изневяра до публично опозоряване Дигиталните пари като
Коментари Харесай

Как чрез дигиталните пари и социалния кредит Китай контролира гражданите си

От санкции за невярност до обществено оскверняване
Дигиталните пари като форма за надзор на жителите от страната е тематика, която фактчекърите назовават „ доктрина на конспирацията “ и подправена вест. Примерът с Китай обаче потвърждава, че тази система дава опция на управляващите да управляват даже персоналния живот на жителите и да постановат наказания. Всеки жител и компания имат обществен заем. В случай, че падне под избран предел от точки, заплащанията могат да бъдат блокирани.

В Китай се изисква най-малък обществен кредитен рейтинг от 550, с цел да презаредите своя електромобил, да вземем за пример. Системата за обществено кредитиране на Китай се уголемява във всички аспекти на живота. Скоро всяко придвижване на китайските жители ще бъде напълно и изцяло следено от страната, пишат консуматори в обществената мрежа X/Twitter.

 

 

Ако заемите (точките) на жителите паднат под избран предел, техните фотоси и имена се излагат на показ за обществено неодобрение. През 2023 година Китай актуализира системата за обществено кредитиране, с цел да включи цифровата валута на централната банка CBDC. Сега минималният обществен кредитен рейтинг от 650 е нужен за закупуване на храна в този супермаркет с заплащане с лицево различаване, т.e. в случай че общественият кредитен рейтинг е невисок, страната не разрешава да купувате храна или да ползвате автомобила си.

 

 



Снимките и имената на хората с неприятен кредитен рейтинг се демонстрират на огромни екрани за обществено оскверняване, фотография: X/Twitter

 

 

Как работи системата за обществено кредитиране в Китай и какво значи, според  на Velocity Global за правенето на бизнес в Китай.

Ключови заключения: 

Системата за обществено кредитиране на Китай дава на физически лица, компании и държавни органи кредитен рейтинг въз основа на тяхната надеждност.

Лошият кредитен рейтинг идва със наказания като понижен достъп до заем и по-малко бизнес благоприятни условия.

Корпорациите, които желаят да поправят неприятен кредитен рейтинг, би трябвало да подадат заявление за това.

Обяснение на китайската обществена кредитна система

Китайската национална република сътвори системата за обществено кредитиране – която от време на време се назовава SCS, SoCS или система за класиране на Китай – с цел да действа като унифицирана система, която мери компании, физически лица и държавни организации, с цел да оцени тяхната надеждност.

Целта на китайската система за обществено кредитиране е да контролира общественото държание и да подсигурява, че жителите и компаниите остават „ надеждни “ посредством дейности като заплащане на сметки в точния момент, съблюдаване на закона и тъкмо отчитане на финансови данни.

Система за обществено кредитиране против система за корпоративно обществено кредитиране

Системата за обществено кредитиране на Китай прави оценка лица, юридически лица и корпорации в Китай, до момента в който системата за корпоративно обществено кредитиране се ползва единствено за предприятия.

Системата за обществен заем се основава на доста точки от данни, от финансова платежоспособност до обществени фактори като почтеност, твърдоглав труд и отдаденост на фамилията. Китай има национални и районни черни описи, които се основават на самостоятелни нарушавания, а неприятният резултат оказва въздействие върху способността на човек да пътува, да бъде нает на работа или да получи заем.

От друга страна, рейтингът на корпоративната обществена кредитна система се основава на фактори, свързани с компании, които вършат бизнес или наемат чиновници в Китай, в това число:
Плащане на налози в точния момент Поддържане на верни лицензи Изпълнение на мандатите за запазване на околната среда Покриване на условията, използвани за тяхната промишленост Поведение на бизнес сътрудници
Като част от системата за корпоративно обществено кредитиране предприятията, които не дават отговор на условията, се слагат в листата с „ нередности “. Списъкът с нередности е стъпката преди да бъдат включени в черния лист, тъй че компаниите към момента имат опция да подобрят резултата и репутацията си.

Каква е задачата на китайската обществена кредитна система

Системата за обществено кредитиране на Китай има за цел да подсигурява, че хората и компаниите, живеещи или работещи в Китай, съблюдават разпоредбите и наредбите, които са в действие там. Чрез налагане на награди за съблюдаване и санкции за неспазване системата има за цел да надвиши препоръчаните кодекси за държание и да наложи правила с последици.

Черни описи против червени описи в китайската обществена кредитна система

Черните описи се основават на разнообразни нарушавания – нормално или тъй като физическо лице или бизнес има съответно нарушаване, или поради невисок обществен кредитен рейтинг. Бизнесите не се озовават автоматизирано в листата за противоречие, само че са застрашени с включване в черен лист, в случай че не се оправят бързо с тези неуспехи.

Системата за черни описи е комплицирана. Държавните организации и локалните управляващи ръководят черни описи, а има стотици в цялата страна. Веднъж попаднали в черен лист, жителите и компаниите мъчно могат да излязат от него. Всъщност премахването от черен лист може да отнеме от две до пет години.

Червените описи са противоположното на черните описи: хора и компании с висок обществен заем попадат в червени описи. Червените описи са формирани от най-видните членове на обществото в страната; тези лица и предприятия се радват на награди като достъп до капитал и бързо утвърждение.

Как работи системата за обществено кредитиране

Социалният кредитен рейтинг се повишава от следните действия:
Дарения на благотворителни организации Кръводаряване Помощ за бедните Изчистване на квартала Грижа за възрастните членове на фамилията
Обратно, кредитният рейтинг понижава при:
Изневяра Пътни нарушавания Шофиране след приложимост на алкохол Кражба
Народната банка на Китай и китайското държавно управление събират данни за физически лица и компании посредством разнообразни носители, в това число финансови и държавни записи и онлайн платформи за кредитиране.

След като бъдат събрани, тези данни се проучват и всеки субект, бизнес и държавна организация получава обществен кредитен рейтинг.

Тези с добър обществен кредитен рейтинг се смятат за надеждни и получават бонуси като освобождение от депозити за наем, данъчни облекчения, покачвания в работата или по-евтини цени за публичен превоз. Тези с неприятен обществен кредитен рейтинг получават наказания под формата на отвод на заем, да вземем за пример, или ограничаване на пътуването, или даже обществено неодобрение.

История на китайската обществена кредитна система

Сегашната обществена кредитна система беше въведена през 2014 година, само че корените й се връщат към епохата на Конфуций през 551-479 година пр.н.е.

Идеологията на конфуцианството акцентира приноса на индивида за положителното действие на обществото, като отдава значение на положителния темперамент. Друга философия, мохизмът, отдава значение на грижата един за различен, до момента в който легализмът натъртва на спазването на законите за поддържане на обществения ред.

Тези три метафизичен школи са повлияли на династията Цин от 221–206 година прочие н. е., по време на която китайската страна ползва меритократична система за оценяване, въпреки и обикновена.

Системите за обществени записи за наблюдаване на държанието на хората в последна сметка се появяват през 20-ти век с „ hukou “ през 1958 година, който записва семействата и следи вътрешното придвижване в Китай.

Настоящата система за обществено кредитиране мина датира от средата на 90-те години, когато Народната банка на Китай стартира да споделя информация за финансови заеми с търговски банки.

Кредитната система беше най-вече икономическа до 2004 година, когато президентът Джиан Земин вкара системата за обществен заем. Регионалните пилотни програмата стартираха през 2009 година, а черният лист беше основан през 2013 година

Китайското държавно управление одобри системата за обществено кредитиране в настоящия й тип през 2014 година

Критики към обществената кредитна система

Системата за обществено кредитиране получи остри рецензии в международен мащаб. Според критиците .

Освен наблюдението на жителите, в това число персоналния им живот, грешките в логаритъма или грешките в точкуването могат да доведат до незаслужено санкциониране на хора или компании.

Що се отнася до класирането на лицата, системата за обществено кредитиране на Китай се занимава единствено с китайски жители. Това значи, че тези, които посещават страната, не би трябвало да се тревожат за обществения си кредитен рейтинг, до момента в който са на посещаване. Хората би трябвало да извърнат внимание на системата за обществено кредитиране на Китай единствено в случай че се преместят от друга страна с виза с желание да работят.

За корпорациите обаче единствено правенето на бизнес в Китай носи обществен кредитен рейтинг. Бизнесите, които оперират в Китай, получават корпоративен обществен кредитен рейтинг въз основа на фактори като данъчни заплащания, заплащания на задължения, съблюдаване на трудовото законодателство, мнения от клиенти и мнения от бизнес сътрудници.

Как системата за обществено кредитиране въздейства върху бизнеса

Предприятията, които работят в границите на системата за обществено кредитиране – в това число непрекъснатите икономически обекти – би трябвало да поддържат висок стандарт. Компании, които закъсняват или пропущат заплащания на налози или заеми, имат трудови разногласия, не дават отговор на стандартите за качество на продуктите или нямат уместно лицензиране, могат да чакат неприятен обществен кредитен рейтинг.

Бизнесът също носи отговорност за това с кого прави бизнес. Например, компания с положително състояние  ако прави бизнес с друга организация, която към този момент е била глобена.

Наказания в китайската обществена кредитна система

Бизнесите и лицата с неприятен обществен кредитен рейтинг са изправени пред няколко евентуални санкции.

Поради обществения темперамент на системата от черни описи, хората и организациите с невисок заем могат да се сблъскат с ограничавания. Предизвикателствата на ниския обществен заем обаче обгръщат и съществени потребности, като учебно заведение и работа.

По-долу са дадени няколко образеца за санкции, които могат да получат лицата и организациите с невисок обществен кредитен рейтинг.

Забрани за пътешестване: Хората с невисок обществен кредитен рейтинг постоянно са изправени пред ограничавания за пътешестване със аероплан или трен в Китай. Забраната за пътешестване обгръща и пътувания в чужбина, с цел да попречи на хората с неприятен обществен заем да изоставен страната.

Училищни забрани: Тези с невисок обществен кредитен рейтинг може да се сблъскат със забрани за учебно заведение за децата си. Училищата и университетите отхвърлят да одобряват възпитаници или студенти, чиито родители имат нарушавания на обществения им кредитен рейтинг като да вземем за пример висок дълг.

Хотелски забрани: Подобно на възбраната за пътешестване, някои хотели не разрешават лица с невисок обществен кредитен рейтинг. Забраните за хотели пречат на хората да пътуват по работа или за туризъм и лимитират свободата на придвижване в цялата страна.

Интернет ограничавания: Хората с невисок кредитен рейтинг също могат да се сблъскат с по-ниска скорост на интернет като наказване. Ограничаването на интернет визира способността на индивида да кандидатства за работа, да комуникира с другите и да има достъп до информация онлайн.

Препятствия в кариерата: Хората с невисок обществен кредитен рейтинг може да се сблъскат с провокации в кариерата в Китай. Компаниите се съветват с черните описи, преди да наемат някого на работа, а някои длъжности в държавното управление са лимитирани до тези, които дават отговор на обществен кредитен предел.

Публичен позор: Като се има поради общественият темперамент на системата за обществено кредитиране и черния лист, хората с неприятна кредитна история постоянно се сблъскват с обществен срам. Регулаторите предизвикват практиките на „ наименуване и засрамване “, които вредят на общественото състояние на хората и попречват растежа на бизнеса.

Наказанията за невисок обществен заем са тежки в Китай. Въпреки това, от другата страна на спектъра, високият обществен заем носи огромна изгода за хората и бизнеса.

Награди в китайската обществена кредитна система

Освен финансовите тласъци, хората и компаниите с добър заем могат да спестят време и запаси по няколко метода:

Добри лихви в банките: Банките постоянно възнаграждават физически лица и компании с висок обществен заем, като оферират по-добри лихвени проценти. С по-благоприятни условия на заема, тези с добър заем имат по-добър достъп до закупуване на жилища и започване на бизнес.

По-малко инспекции и одити: Правителството постоянно облагодетелства хора и предприятия с висок обществен заем. Добрият заем значи по-малко инспекции и одити и по-малко надзор като цяло.

Опростени административни процедури: Компаниите, които са класифицирани като „ Advanced Certificate Enterprise “ постоянно са бързо проследявани за митническо освобождение. Данъчните заявления на хората с „ A-рейтинг “ също могат да бъдат обработени по-бързо от хората с невисок кредитен рейтинг.

Хората и компаниите се стремят към висок обществен заем по няколко аргументи: достъпът до нисколихвени заеми, по-малкото наблюдаване и бързите утвърждения вършат доста по-лесно правенето на бизнес в Китай.

Източник: 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР