70 години от основаването си отбелязва военнотранспортната авиация. В редиците

...
70 години от основаването си отбелязва военнотранспортната авиация. В редиците
Коментари Харесай

Военнотранспортната авиация вече 70 години е там, където е най-необходима

70 години от основаването си отбелязва военнотранспортната авиация. В редиците й има и семейство, посветило се на спасяването на хора в спешни обстановки.

11 години полковник Иван Денев е отпред на авиобазата във Враждебна.
Транспортната авиация празнува 70 години от основаването си (ГАЛЕРИЯ) Президентът Румен Радев участва на церемонията и разяснява положението на Военновъздушни сили
Има 4000 часа във въздуха и десетки рискови задачи. Участва и в превозването на починалите при офанзивата против българите в Кербала.
Снимка: bTV
„ Най-тежката ми задача беше с Ан-26, с него се наложи да превозим президента Първанов до Кабул и Кандахар. Две денонощия и половина без на никое място да оставаме. Летище Кандахар е доста рисково, там се каца и си в обстрел”, спомня си полковникът.
Снимка: bTV
По това време щерка му Дара е още ученичка. Още в пети клас тя взема решение, че също желае да бъде водач. По това време обаче към момента не одобряват девойки за летци. „ И в 2000 година разбрах, че е първият банкет на дами водачи и тогава взех решение да се приготвям и аплайвам – за положително или за неприятно. Човек не би трябвало да съжалява за решенията си в живота”, изяснява през днешния ден капитан Дарина Денева.

Вече две години и половина Дара Денева лети на най-съвременния транспортен аероплан във военната ни авиация.
Снимка: bTV
И двамата водачи в фамилията показват като предизвикателство в авиацията лимитираните запаси.

Капитан Денева към този момент дава и наряди в базата. Чака момента, когато ще може да лети с медици при донорска обстановка или превозване на хора, при положение на рецесия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР