70 000 лева делят най-добрия български ученик по биология и

...
70 000 лева делят най-добрия български ученик по биология и
Коментари Харесай

Най-добрият български ученик по биология се нуждае от средства, за да отиде да учи в Кеймбридж

70 000 лв. разделят най-хубавия български възпитаник по биология и втори в света на интернационална олимпиада от реализиране на фантазията му да продължи образованието си в Кеймбридж.

Петър Жотев приключва Софийската математическата гимназия с отличен, а през днешния ден получава и писмо, че е признат да учи естествени науки в Trinity College.

Младежът открива интереса и пристрастеността си към биологията на първото си съревнование в седми клас.

" Първото ми присъединяване в такова съревнование отвън България беше преди 4 години, което беше огромен потрес за мен по какъв начин съм съумял да се класирам, само че тогава напълно ми стана ясно, че желая да се занимавам с просвета като порасна ", описа той.

" Познавам Петър Жотев от времето, когато беше 7. клас и се класира на второ място, дружно с възпитаници от 10. клас и тогава си пролича неговият гений. Във времето се потвърди като извънреден млад разум, хубав разум, който печели всяко едно съревнование ", изясни проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет към СУ.

Миналата година на интернационалната олимпиада в Армения геният на Петър е приет. Тогава той реализира най-хубавото показване на България и става втори в света.

Петър Жотев: " Първо бях доста сюрпризиран и също бях доста горделив,че цялото това учене, цялата подготовка и целия труд, който съм хвърлил, не е бил напразно и се е изплатил ".

Проф. Албена Йорданова: " Специално по време на пандемията, до момента в който останалите възпитаници и студенти подходиха несериозно, Петър Жотев, както и други олимпийци използваха този под напрежение интервал да четат, да учи и да се развива. Мотивацията е преди всичко при него ".

Петър избира да продължи образуванието си в Кеймбридж, защото съгласно него е най-хубавата опция, с цел да развие гения си. Необходимата сума, с цел да стане действителност това е 142 хиляди паунда. Семейство, другари и непознати съумяват да съберат огромна част от парите, само че са му нужни още 70 хиляди лв..

" Има в действителност вековни обичаи в науката там, приключил го е Нютон, Дарвин и кралят на Англия. Този университет е един от най-хубавите в света освен за биологията, само че и за естествените науки и по тази причина аз желая да изучавам там, тъй като ми дава добър старт в кариерата и да развъртвам гениите си ", разяснява Петър Жотев.

След университета се вижда като академик, само че преди този момент да се случи, през юли го чака интернационалната олимпиaда, където се надява да вземе първо място в света
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР