7-партиен парламент при предсрочни избори тази есен. ГЕРБ-СДС са първа

...
7-партиен парламент при предсрочни избори тази есен. ГЕРБ-СДС са първа
Коментари Харесай

„Маркет линкс“: При избори наесен – ИТН ще бъдат заместени от „Български възход“


7-партиен парламент при предварителни избори тази есен. ГЕРБ-СДС са първа политическа мощ измежду деклариралите, че ще гласоподават, а втори с минимална разлика са „ Продължаваме промяната “ - надлежно 22,2% и 21,5%.

Това демонстрират данните от национално изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и „ Маркет линкс “. То е извършено измежду 1024 пълнолетни жители в интервала 2-10 юли по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

„ Тенденцията на спад на доверието в партиите от ръководещата коалиция стартира да се демонстрира от към месец февруари. Тя продължи в това число и април, а в май имаше още следи от нея. Имахме индикации за неустойчивост и назряваща политическа рецесия. Резултатите, които виждаме в този момент и по-точно възобновяване на част от доверието в „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия, по-скоро ни подсказа, че аргументите за този предходен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на доста сериозната обстановка, в която се намираме “, разяснява в „ Тази заран “ социологът от „ Маркет линкс “ Добромир Живков.



Какви са електоралните настройки?

Ако има избори тази есен, може да се каже, че ГЕРБ или Политическа партия ще завоюват. „ ИТН “ към този момент са със сериозен риск да останат под изборната преграда, а те ще бъдат заместени от „ Български напредък “ на Стефан Янев.

„ Понастоящем заявената изборна интензивност е на по-ниски равнища от тези, които отчитахме преди трите избора през 2021 година Това е риск “, разяснява Живков.

Доверие и съмнение в политическите фигури

При президента Румен Радев се следи прочут спад на доверието, който се записва от към два-три месеца насам. Социолозите регистрират, че това се дължи на обстоятелството, че той влезе в общия хор на съществени рецензии към ръководството.



Все още обаче той остава единствената политическа фигура, която има по-голямо доверие, в сравнение с съмнение. 48% е доверието към него против 32% съмнение.

Премиерът в оставка Кирил Петков също възвръща леко доверието на гласоподавателите, само че към момента недоверието остава по-голямо.

При водача на ГЕРБ Бойко Борисов 21% е доверие против 66% съмнение, а при Корнелия Нинова - надлежно 20% доверие и 65% съмнение. Христо Иванов е с 20% доверие против 57% съмнение.



Доверието в Костадин Костадинов е 17% против 85% съмнение, в Мустафа Карадайъ – 13% доверие против 77% съмнение. При Слави Трифонов се следи най-драстичен спад на доверието – 9% доверие против 80% съмнение.



А ето какво е отношението към гласуването в Народно събрание на отпадането на ветото за РСМ:



За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР