7-годишно дете намери 2,95-каратов кафяв диамант, докато посещаваше щатски парк в Арканзас на рождения си ден. Повечето от диамантите, които ще откриете, са по-малки от оризово зърно, каза изследователят.

...
7-годишно дете посещаваше щатския парк Crater of Diamonds в Арканзас,
Коментари Харесай

7-годишно дете посещаваше щатския парк Crater of Diamonds в Арканзас, за да отпразнува рождения си ден.

Когато си почиваше от жегата, момичето се натъкна на 2,95-каратов диамант.

Детето ще може да задържи диаманта според политиката на парка „намерители, пазители“.

Аспен Браун получи изненадващ подарък, когато посети държавния парк Crater of Diamonds в Мърфрийзборо, Арканзас, на 1 септември, за 7-ия си рожден ден.

Докато си почиваше от горещина, Браун се натъкна на 2,95-каратов кафяв диамант с размера на зелено грахово зърно, според Arkansas State Parks.

„Тя се разгорещи и искаше да седне за минута, така че отиде до някои големи камъни до линията на оградата", каза баща й Лутър Браун пред парковата агенция. „Следващото нещо, което се сещам, е, че тя тичаше към мен, казвайки „Татко! Татко! Намерих един!“

Да попаднеш на скъпоценен камък с такъв размер в зоната за търсене на диаманти от 37,5 акра е „ изключително рядка“ находка, каза пред Insider Арън Палке, учен-изследовател от Гемологичния институт на Америка (GIA).

Палке и неговият екип от изследователи посетиха парка миналата година. Те търсиха два дни и половина и не намериха никакви диаманти, докато бяха на мястото, каза Палке.

Средно един до два диаманта се откриват от посетители всеки ден, според агенцията на държавния парк . Но размерът на скъпоценните камъни обикновено е малък.

"Повечето от тези, които намирате, са по-малки от оризово зърно", каза Палке за диамантите.

Казано по-технически, диамант, намерен в парка, обикновено може да бъде от 0,05 до 0,20 карата, каза Палке. Един карат е една пета от грама.

„Много е необичайно да се намери такъв диамант в Арканзас“, каза Палке за откритието на Браун.

Семейството на Браун не може да бъде установено за коментар.

Самото място в Арканзас е уникално, тъй като е единственото място в света, където членовете на обществото могат да копаят за диаманти и да ги пазят, каза Палке.

Стивън Морисо, Директорът по комуникациите на GIA каза пред Insider, че диамантите в парка най-вероятно са се образували „дълбоко в земята преди милиарди години“. Но скъпоценните камъни не изплуваха на повърхността преди около 95 милиона години — или „сравнително наскоро“, както се изрази Палке – след изригването на вулкан.

„Общо над 75 000 диаманта са били открити разкрит в Кратера на диамантите, тъй като първите диаманти са открити през 1906 г. от Джон Хъдълстън, фермер, който е притежавал земята много преди тя да стане щатски парк на Арканзас през 1972 г.“, според държавния парк.

Относно половината от тези диаманти са открити от посетители след откриването на парка през 70-те години.

Най-големият диамант, който някога е бил изкопан на мястото, е тежал 40,23 карата или 8 грама. Диамантът, наречен Чичо Сам, е намерен през 1924 г. по време на минна операция, пише държавният парк.

През 2020 г. 33-годишен мъж откри диамант с размери на мрамор от 9,07 карата. Една жена намери 4-каратов жълт диамант на следващата година.

Не е ясно колко би струвал 2,95-каратовият диамант на Браун, особено защото диамантите в Арканзас са толкова редки, каза Палке, добавяйки, че те не се оценяват по същия начин начина, по който се оценяват търговските диаманти.

„Те са основно колекционерски артикули“, каза той.

Съгласно политиката на държавния парк „намерители, пазители“, Браун успя да я вземе диамантен дом.

Семейството планира да кръсти скъпоценния камък Aspen Diamond.

Прочетете оригиналната статия в Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР