7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година,

...
7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година,
Коментари Харесай

20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020 г.

7.4% е световният растеж на музикалния пазар през 2020 година, оповестиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) за България. Данните са от последния годишен отчет на IFPI за 2020-та и демонстрират шеста поредна година на напредък. Общите доходи на промишлеността през миналите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски $.

Основен мотор за растежа на приходите през 2020 година още веднъж e стриймингът и най-много неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, по отношение на миналата година. В края на 2020 година потребителите на стрийминг услуги с заплатен абонамент по целия свят са към този момент над 443 милиона. Общите доходи от стрийминг (с абонамент и подсилен от реклами) означават общ растеж от +19.9% и доближават сумата от 13.4 милиарда щатски $. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите световни доходи на промишлеността за годината – цели 62.1%. Активното цифрово ползване компенсира в забележителна степен спада при приходите от други форми на потребление като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от групово ръководство на права, (които в годината на Коронавирус 19 и периодическия локдаун се сви със забележителните -10.1% в международен мащаб).

На този декор България е част от международната наклонност за растеж при приходите от стрийминг услуги. “Страната ни има своята обичайната страница в IFPI Global Music Report 2021 “, отбелязва изпълнителният шеф на БАМП Ина Килева. „ С годишни доходи в общ размер от 8.4 милиона щатски $ обаче, нашият музикален пазар заема едвам 57 място в световната ранглиста сред 70-те пазара, следени от международната организация на звукозаписния бизнес. ”

„ Все отново и ние сме част от световната наклонност за повишаване на приходите по отношение на миналата година (общият растеж у нас е +12.6%), макар пандемията и фрапантната смяна, която обществената изолираност наложи по повод достъпа до музика. Физическите продажби, приходите от групово ръководство и синхронизационните покупко-продажби претърпяха спад, само че стриймингът резервира своите лидерски позиции като се усили с цели +47.7% и съумя отчасти да компенсира загубите. Оцеляха тези, които интензивно цифровизираха своя репертоар. “, показва още Килева.

Дългогодишната работа на звукозаписните компании в цифрова среда и вложенията в нови технологии и формати спомогнаха за цифровизирането на музикалната промишленост, което й оказа помощ да е резистентен бизнес даже в изключителните условия на пандемията през 2020-та. В една година на провокации, звукозаписните компании продължиха да си партнират интензивно с артистите и да ги поддържат в основаването на нови песни, планове и записи. Музикалният бранш оцеля и даже означи растеж с помощта на нововъведенията и вложенията в нови форми на връзка с многочислените музикални почитатели по целия свят.

Главният изпълнителен шеф на IFPI, Франсес Муур, съобщи при онлайн представянето на отчета: „ В свят, задушен от рестриктивните мерки и проблемите на пандемията, музиката потвърждава за следващ път своята магия, която носи покой в душите, лекува наранените сърца и повдига духа. “

„ Някои неща останаха безконечни във времето, като силата на добре написаната ария и неразривната връзка сред актьори и почитатели. Но други неща се трансформираха фрапантно. При толкоз огромна част от света, парализирана от локдаун и лишена от присъединяване на музикантите онлайн, за почитателите остана утехата от лесния и бърз цифров достъп до музика посредством стрийминг. “, сподели още Муур.

„ За шеста поредна година музикалната промишленост се радва на напредък в световен проект. Това е резултат от непрекъснатите вложения на фирмите в основаване на нова музика и в поддръжка на артистите, и търсенето на нови, новаторски форми за другарство сред актьори и почитатели, чрез другите легални цифрови платформи и услуги.

Експанзията на музикалния бизнес по целия свят като географско и културно наличие, даже в сложна и необикновена година като 2020-та, потвърждава че музиката повече от всеки път свързва хората и носи вяра за смяна. Въпреки засегнатите от пандемията и макар обществените проблеми, музикалните компании продължиха да работят интензивно, с цел да оцелеем и дружно да изградим свят, в какъвто всички бихме желали да живеем. “, акцентира Муур.

Ръст на промишлеността по международни райони:

Приходите на музикалната промишленост нарастват съвсем навсякъде през 2020, както следва:

• Латинска Америка резервира своята позиция на най-бързо разрастващ се пазар (+15.9%), като стриймингът нараства с +30.2% по отношение на предишния подобен интервал и съставлява 84.1% дял от общите доходи на района.

• Азия отбелязва растеж от +9.5%, като цифровите доходи за първи път надвишават 50% дял от общите доходи. Ако не беше Япония (където се следи спад в приходите от - 2.1% ), Азия би изместила Латинска Америка в класацията за най-бързо разрастващ се пазар с достижение от + 29.9%.

• За първи път в годишния отчет на промишлеността намират място Африка&Средният Изток – международен район с сполучливо развиване на приходите от записана музика и реализиран растеж от +8.4%, посредством главно на пазара в Средния Изток и страните от Северна Африка (+37.8%). Стриймингът господства и в тази част от света с растеж от +36.4%.

• Приходите на промишлеността в Европа - втория по величина пазар на записана музика в света, нарастват общо с + 3.5%, при мощно наличие на стрийминга и растеж + 20.7%, който съумява да компенсира неуспехите при другите формати на ползване.

• САЩ&Канада се радват на постоянен общ растеж от +7.4% през 2020: +7.3% за музикалния пазар в Съединени американски щати и +8.1% за записаната музика в Канада.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР