68 работници са загинали при трудови злополуки у нас през

...
68 работници са загинали при трудови злополуки у нас през
Коментари Харесай

По един работник умира на всеки 4 дни у нас

68 служащи са починали при трудови злополуки у нас през 2021 година, а общият брой на злополуките е 2392.

Това оповестяват от КТ " Подкрепа " във връзка Световния ден за сигурност и здраве при работа, който се отбелязва на 28 април.

Общият брой на смъртните трудовите злополуки през 2021 година бележи наклонност на понижаване по отношение на 2020-та, както и понижаване на честотата на смъртните злополуки една на всеки 35 трудови, по отношение на една на всеки 26 трудови за 2020.

Това значи, че всеки работен ден (249 за 2021 г.) сред 9 и 10 души претърпяват акцидент на работното място, а на 4 работни дни един служащ в България умира.

Най-много са смъртните случаи през 2021 година в строителството (строителство на сгради; строителство на съоръжения; характерни строителни дейности).

Прави усещане увеличеният брой трудови злополуки по отношение на миналата 2020 година, като се има поради, че доста от предприятията понижиха броя на работещите, заради отпуск или съкращения, а някои браншове преустановиха активност. Същевременно доста предприятия минаха на понижено работно време, работа от разстояние и други

Анализите на Национален осигурителен институт занапред предстоят, само че предварителният извод, който КТ „ Подкрепа “ може да направи е, че насочването на вниманието (и финансовия ресурс) от страна на работодателите към ограниченията за попречване на пандемията COVID-19, са станали за сметка на ограниченията за обезпечаване на общата сигурност на работното място, в т. ч психосоциалните опасности на работното място, мускулно–скелетните разстройства, сърдечно-съдовите болести и други

От МОТ споделят, че посредством ефикасен обществен разговор държавните управления и обществените сътрудници вземат участие интензивно във всички етапи на процеса на взимане на решения по сигурност, здраве и благоденствие при работа. Това е значимо както при създаването и оповестяването на политиките по БЗБР и на законовите рамки за тяхното използване, по този начин и за действителното им използване на работното място. КТ „ Подкрепа “ смята, че на равнище работно място мощната просвета на БЗР е тази, при която безвредната и здравословна работна среда се прави оценка както от управлението, по този начин и от служащите.

На 28 април интернационалното синдикално придвижване и Международната организация на труда означават Световния ден за сигурност и здраве при работа.

На този ден се уважава паметта на жертвите на трудови злополуки и професионални болести и още веднъж се припомня на международната общност, че те могат да бъдат предотвратени.

През 2022 година МОТ слага на вниманието на обществото тематиката за обществения разговор, за присъединяване на работещите в процеса на обезпечаване на ЗБУТ и за построяването на мощна просвета по сигурност, здраве и благоденствие в предприятието: „ Действайте дружно, с цел да изградите позитивна просвета на сигурност и здраве! “

По данни на МОТ всяка година 2.2 милиона служащи по света умират заради трудови злополуки и професионални заболявания. Ежегодно 270 милиона работещи получават съществени увреждания, а броят на случаите на професионални болести е към 160 милиона. По калкулации на МОТ загубите от тези трудови злополуки и болести възлизат на 4% от брутния вътрешен артикул в международен мащаб. Според организацията рисковите и нездравословни условия на труд водят и до загуба на средства и човешки запаси, и понижават продуктивността и качеството на продукцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР