66 случаите на заразените с морбили у нас. Това стана

...
66 случаите на заразените с морбили у нас. Това стана
Коментари Харесай

66 са вече случаите на морбили у нас

66 случаите на инфектираните с морбили у нас. Това стана ясно от известие на Министерството на здравеопазването. От тях 41 са лабораторно доказани.

Засегнати са пет области в страната, като в Благоевград са най-вече заболелите - 48 болни, София-град - 8, в София-област също са 8 болни, в Бургас и Пловдив по 1 човек.

Разпределението по възрастови групи е следното:

във възрастовата група под 1 година - 14 случая;
във възрастовата група 1-4 година - 29 случая;
във възрастовата група 5-9 година - 9 случая;
във възрастовата група 10-14 година - 2 случая;
във възрастовата група 15-19 година - 4 случая;
във възрастовата група 20-24 година - 1 случай;
във възрастовата група 25-29 година - 3 случая;
във възрастовата група 35-39 година - 3 случая
във възрастовата група над 40 година - 1 случай
74% от заболелите са без имунизация. 37 лица са без имунизации против болестта, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са ваксинирани заради ненавършена имунизационна възраст. 12 лица са без данни за извършени имунизации против морбили. Всички контактни лица са издирени.

Министерството напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола.

Съгласно имунизационния календар на страната на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

От министерството означават, че са обезпечени задоволително ваксини против морбили и поучават родителите, в случай че не са имунизирали детето си, да потърсят персоналния си доктор и да го създадат.

Припомняме, че преди 6 дни инфектираните бяха 51. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР