66 декларации са подадените в първите дни на новата година

...
66 декларации са подадените в първите дни на новата година
Коментари Харесай

66 варненци вече подадоха данъчни декларации

66 заявления са подадените в първите дни на новата година в Търговско дружество на Национална агенция за приходите във Варна, като 44 от тях са подадени по електронен път. Декларация за приходи от 2017 год. е първата подадена на 02.01., от жена на 69 години. Тя заявява приходи от трудови правни отношения с надвнесен налог, като употребява данъчно облекчение за лица с понижена продуктивност.

От локалния офис на Агенцията припомнят, че всички физически лица, които са получил приходи по извънтрудови правни отношения, би трябвало да ги заявяват пред Национална агенция за приходите.

Работилите по цивилен контракт през 2017 година подават годишна декларация, без значение от размера на получените възнаграждения или хонорари.

До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през миналата година са упражнявали активност, облагана с патентен налог, земеделските производители, а по този начин също и тези, които са получили приходи от наем, непринудено обезпечаване или обезпечаване, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Националната организация за приходите припомня и за влезлите в действие от 01.01.2018 година промени при подаване на годишни данъчни заявления за физическите и юридически лица.

Подаването на годишните данъчни заявления по чл.92 от ЗКПО от 2018г. за юридическите лица става наложително по електронен път в период до 31.03.2018г., като отпада опцията за прилагане на отстъпка. Фирмите, които не са осъществявали активност не следва да подават годишна данъчна декларация.

Променя се периода за подаване на справката по чл.73 от ЗДДФЛ от предприятия и самоосигуряващи се лица за изплатените от тях приходи за наеми, извънтрудови правни отношения, земеделска продукция и други - до 15 март 2018г., както и периода за подаване на заявление за регистрация по ЗДДС - става 7 дневен.

Предприятията платци на приходи, ще подават декларациите по член 55, ал.1 от ЗДДФЛ за удържане и внасяне на предплатен налог - единствено по електронен път.

Срокът за подаване на годишните данъчни заявления по чл.50 от ЗДДФЛ за физическите лица за получени през 2017г. приходи се резервира – до 30 април 2018г., само че са изменени изискванията за прилагане на 5 % отстъпка върху налога за довнасяне по годишната декларация, която не може да бъде повече от 500 лева: декларациите следва да са подадени по електронен път до 31 януари 2018г., като все още на подаване лицето да няма подлежащи на наложително осъществяване отговорности и дължимият налог за довнасяне да се внесе до 31 януари 2018 година

Новите годишни данъчни заявления за облагане на приходите на физическите лица и за корпоративни налози за 2017 година са оповестени на уеб страницата на Национална агенция за приходите на адрес http://www.nap.bg/, а могат да се получат и гратис във всеки офис на Агенцията.

От Национална агенция за приходите предлагат по отношение на прилагане на данъчните облекчения, всяка компания или физическо лице от време на време да ревизира онлайн за отговорности, дължими към Агенцията и предадени от други институции, както и за формирано изпълнително дело. Това става посредством издавания от организацията безвъзмезден личен идентификационен код (ПИК) и с електронен автограф (КЕП) в Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР