657 кг отпадъци е точното количество извадено от водите в

...
657 кг отпадъци е точното количество извадено от водите в
Коментари Харесай

Рибари уловиха близо 700 кг боклуци в морето край Ченгене скеле

657 кг боклуци е точното количество извадено от водите в залива на Ченгене скеле. В еко акцията са взели участие 9 риболовци. Те са събирали отпадъците през месец септември, извадили са ги от водата и са ги хвърлили в особено предназначен за акцията резервоар.

Първите трима, събрали най-вече отпадъци от морето, са Енчо Енчев - 143 кг, Стоян Стоянов - 127 кг, Яни Костов - 122 кг., предава БНР.

" Има кенчета, найлони, туби...Тарелки, бутилки, пластмасови предмети. Това, което плува и което излиза на брега, ние го хващаме в морето и го вадим! Много е нечисто! Мисля, че главно плажуващите хвърлят! Рибар в морето не хвърля, ние си събираме отпадъците в лодките и на брега ги слагаме в избраните за това места. Това, което намираме, пречи и на нас, то се оплита в мрежите ни... ", споделиха риболовците.

Отличените получиха като награди ваучери за ловно-рибарски магазин.

 Снимка: БНР

" Природата не ни принадлежи и би трябвало да се отнасяме към нея с почитание! Аз знам, че вие го вършиме, тъй като вие се изхранвате от морето. Вярвам, че ще продължите със събирането на боклуци, тъй като с цел да има риба, с цел да има живот ние би трябвало да се грижим и да почистваме! ", разгласи зам.-кметът на Бургас Весна Балтина.

Еко самодейността е част от плана на Община Бургас " Прилагане на ограничения за понижаване на морските боклуци в Бургаския залив ", който се извършва в партньорство с Фондация " Шанс за децата и природата на България ", както и Неправителствени организации " The Blue Army ", Исландия.
Финансирането му е по Програма " Опазване на околната среда и климатични промени " на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Продължителността на плана е 14 месеца.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР