62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност

...
62 лекарства за високо кръвно, скорошен инфаркт и сърдечна недостатъчност
Коментари Харесай

Спряха 62 лекарства срещу високо кръвно, инфаркт и сърдечна недостатъчност

62 медикаменти за високо кръвно, неотдавнашен инфаркт и сърдечна непълнота са изтеглени от аптеките в страната. Спрени са и в цяла Европа. Причината - в дейното вещество Валсартан, доставено от китайска компания, евентуално има канцерогенен смес.


Европейската организация по медикаментите е предизвестила за рисковия смес публично през вчерашния ден. Замърсяването се появило откакто компанията сменила метода на произвеждане през 2012 година.

Мери Пейчева - шеф на Дирекция в ИАЛ: Този смес е избран като евентуално канцерогенен. Към сегашния миг ЕМА прави оценка до каква степен примесът в това интензивно вещество е достигнал и дали изобщо е достигнало в крайните лекарствени артикули.
Около 300 000 българи употребяват разнообразни лекарства с Валсартан. Повечето от тях са в листата с блокирани медикаменти.
Мери Пейчева - шеф на Дирекция в ИАЛ: Няма място за терзание, Налични са задоволително други възможности от групата сартани, с които могат да бъдат сменени тези артикули.
Пациентите, които употребяват спрените лекарства, би трябвало да се съветват с персоналния си доктор, с цел да им смени лечението.
Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: Няма проблем за здравето, за живота на никого. Не би трябвало да се основава неуравновесеност, че видите ли ще останат хора, които няма да се лекуват.
От Здравната каса успокоиха, че има задоволително различни медикаменти, които се заплащат от фонда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР