609 души са избягали от правосъдието през 2018 г. Това

...
609 души са избягали от правосъдието през 2018 г. Това
Коментари Харесай

Над 600 бегълци от закона са в неизвестност


609 души са избягали от правораздаването през 2018 година

Това излиза наяве от годишния отчет на прокуратурата, която по закон привежда в осъществяване присъдите. Те се търсят, към този момент несполучливо.

„ Сред главните аргументи за неизпълнението на тези правосъдни актове (присъдите б.р.) още веднъж е укриването на наказаните лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната активност и определяне на тяхното местонахождение”, показва се в отчета на прокуратурата.

От позиция на статистиката броят на укриващите се от правораздаването е дребен – 3,5% от общия брой на приведените в осъществяване присъди. Същевременно обаче неведнъж и Министерство на вътрешните работи, и министерство на правораздаването са показвали, че не могат да издирят наказаните, които се укриват сполучливо с години.

По закон наказан би трябвало да бъде наведен в пандиза от чиновниците на основна дирекция „ Охрана” (ГДО) към правосъдното министерство. Там обаче нямат задоволително потенциал и пълномощия да се оправят с тази задача. В случай, че човек реши да се укрие, ГДО подава сигнал до Министерство на вътрешните работи, което пък би трябвало да го разгласи за търсене. Цялата процедура е тромава и постоянно несполучлива.

Въпросът за бегълците от правораздаване бе издигнат за следващ път при започване на предходната година след шесторното ликвидиране в Нови Искър. Тогава се оказа, че обвиненият Росен Ангелов години наред е бил търсен несполучливо, с цел да бъде вкаран в пандиза. В последна сметка той бе открит мъртъв дни след убийството, а от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че се е самоубил.

След инспекция основният прокурор Сотир Цацаров предложи имената и фотосите на всички търсени да бъдат качени на уебсайт, до който всеки да има достъп. В момента на страницата на Министерство на вътрешните работи има секция „ Укриват се”. Очевидно това не е оказал помощ изключително, защото броят на търсените предходната година е бил същият, както и през 2017 година Година по-рано, през 2016 година, бегълците от правораздаване са били по-малко – 593 души.

Друга мярка, призната преди години в опит да се спрат бягствата, още не е задействана – издаването на така наречен заместващи документи. Идеята е на наказаните да се лишават персоналните документи и да им се издават такива, с които не биха могли да напущат страната. Промените бяха признати през 2015 година, само че едвам предишното лято от Министерство на вътрешните работи обявиха, че са почнали да работят за издаването им.

В четвъртък Цацаров бе запитан за този проблем от депутата от Българска социалистическа партия Пенчо Милков. Главният прокурор отговори, че през последните години са направени промени, които са подобрили обстановката. Остава обаче казусът с дребния потенциал на ГДО и невъзможността ѝ да търси. Според Цацаров Министерство на вътрешните работи би трябвало да се включи по-активно. Такива промени към този момент не са направени./mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР