60-65 тона мед са произвели и складирали стопаните от община

...
60-65 тона мед са произвели и складирали стопаните от община
Коментари Харесай

Десетки тонове мед залежават

60-65 тона мед са произвели и складирали стопаните от община Балчик, които членуват в пчеларското съдружие в града. Тази стока обаче стои непродадена. 
" Няма развиване за цените, няма развиване за реализацията на меда. Нямаме помощ отникъде. Вече нямаме мускули, чакаме да се раздвижи пазара, само че нещата не мърдат ", съобщи Стойко Василев, ръководител на браншовата организация в Балчик, представен от agri.bg. 
" Най-важното беше да си осъществяваме продукцията на естествена цена. Имаме заричане за среща с министъра на земеделието, с цел да си сложим проблемите ", сподели той. 
Под " естествена цена " пчеларите от сдружението показват 6,50-7,00 лева за кг. На този стадий в случай че има търговия, то тя се реализира на доста по-ниски цени, които съгласно стопаните не покриват фрапантно повишените разноски по добиването на меда. През първия месец на 2023 година търговците са предложили едвам 4,80 лева./кг. 
" Колегите започнаха да се огъват. Закупчиците на това разчитат, с цел да го вземат меда на ниски цени. Започва новия сезон, грижите по пчелите се усилват, парите са нужни ", разясни още Стойко Василев. 
Към момента високата смъртност по пчелите в Североизточна България се следи повече в региона на Добрич и Варна. " В тези райони пчеларите алармират до 50-80% подмор на пчелните фамилии. В община Балчик смъртността е по-ниска ", споделя Василев. Според него 5-10% е обикновено да отпаднат през зимния сезон. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР