6 месеца след разрушителното земетресение готовността на Турция все още е несигурна

...
Преди шест месеца на днешния ден опустошително земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

Преди шест месеца на днешния ден опустошително земетресение с магнитуд 7,8 удари Кахраманмараш и 10 други провинции в Южна Турция на сутринта на 6 февруари

От ROBERT BADENDIECK Associated Press, 6 август 2023 г., 2:05 ч. Земетресението удари Кахраманмараш и 10 други провинции в Южна Турция сутринта на 6 февруари.

Над 50 000 души загинаха, а стотици хиляди останаха без дом, подслонявайки се в палатки и други места за временно настаняване. Международната организация на труда изчислява, че около 658 000 души са останали без работа. Що се отнася до материалните разходи, около 300 000 сгради бяха повредени. Оцелелите трябваше да бъдат спасени, отломките да бъдат разчистени и сградите на ръба на рухването да бъдат съборени.

И все пак това последно разрушаване се извършва в Истанбул, най-големият град в Турция, далеч от земетръсната зона. Този път сградата не беше съборена като част от усилията за търсене и спасяване, а за да се предотвратят подобни мъчителни сцени в бъдеще.

Сградата беше заета само от Озайдин и разширеното му семейство, които също притежават магазин на приземния етаж. Семейството успя да премести магазина си и да построи нова, по-здрава къща на друго място, но тяхната история е изключителна в град, където стотици хиляди сгради са изложени на риск и цените на имотите растат.

Истанбул се намира на върха на голяма разломна линия, която експертите предупреждават, че може да се счупи всеки момент. В опит да предотвратят щети от всяко бъдещо земетресение, както националното правителство, така и местните администрации се надпреварват с времето, за да облекчат болката от февруарското земетресение, като същевременно подготвят градовете си за потенциални бедствия в бъдеще.

Въпреки това, дори подготвеността може да стане жертва на политическо съперничество: властите в държаната от опозицията община Истанбул и националното правителство в Анкара не могат да постигнат съгласие относно точния брой сгради, изложени на риск от разпадане в случай на земетресение. Но и двамата определят цифрата на стотици хиляди.

След февруарската трагедия община Истанбул, оглавена от кмета Екрем Имамоглу, видна фигура в опозицията на президента Реджеп Тайип Ердоган е предвидил за разрушаване 318 сгради, в които живеят над 10 000 души.

Бугра Гьокче, служител на община Истанбул, който контролира разрушаването, каза: „Идентифицираме сгради, изложени на риск на колапс и укрепване на други, всичко това, за да се намали потенциалната загуба на живот."

По време на разгорещена предизборна кампания точно преди преизбирането му за трето десетилетие на власт, Ердоган обеща да построи 319 000 нови жилища в рамките на годината. Той присъства на много церемонии по първата копка, докато убеждаваше избирателите, че само той може да възстанови живота и бизнеса.

„Лесно е да се каже , „ние строим толкова много квадратни метра на върха на хълм“ или „5 000 резиденции се строят някъде“, добавя Гьокче, очевидно нападайки програмите за градска трансформация на националното правителство. „Ние също правим това. Но ако не намалявате и риска за съществуващите сгради в града, това не е нищо повече от градска експанзия.“

И експертите, и критиците на Ердоган твърдят, че чистият мащаб на разрушенията през февруари се дължи на слабото прилагане на строителните кодекси от страна на президента на фона на строителен бум, който спомогна за стимулиране на икономическия растеж.

Анкара стартира няколко програми, насочени към проверка на повредени сгради както във, така и извън 11-те провинции, засегнати от земетресението. Междувременно на жертвите е предложена както финансова помощ, така и шанс да се установят в обществени жилищни проекти, построени от Администрацията за жилищно развитие на Турция, или TOKI.

Въпреки че бяха дадени много обещания както от управляващата партия, така и от опозицията в навечерието на изборите през май, онези, които все още са в засегнатите от земетресението провинции, настояват за по-бързи действия.

Адвокат Мехмет Али Гюмюш в провинция Хатай, една от най-тежко засегнатите от земетресението, каза пред Асошиейтед прес, че хората започват да губят надежда. Той каза, че няма признаци на реконструкция в Хатай и че ситуацията с приютите за спешни случаи в Антакия, най-населеният град в Хатай, се влошава с всеки изминал ден.

Хората живеят в метални транспортни контейнери и палатки в знойна топлина, която може да достигне до 42 градуса по Целзий (107 по Фаренхайт) без достъп до климатик. Жителите също трябва да се борят с мухи, змии и други диви животни, докато живеят на открито, според Gumus. земеделски земи, брегове и дори точно извън лагери, където са отседнали оцелелите. „Всички около мен казват, че сме оцелели след земетресението, но те ще се справят с рак след 5-10 години заради азбеста (от развалините)“, добавя Гумус.

В публикация в социалните медии на 15 юли кабинетът на губернатора на Хатай заяви, че нивата на азбест в развалините са безопасни и под „регулаторната граница“. Бяха публикувани и резултати, показващи ниско количество азбест, взет от проби, събрани в сметища за отпадъци.

Докато жителите на Хатай се справят със стихиите и други опасности за околната среда, бъдещето им остава несигурно .

„Имаше конкретни изявления преди изборите, но след това спряхме да чуваме нищо конкретно“, продължава Гумюш, като твърди, че правителството не се е ангажирало да осигури нови къщи за жертви или дори за укрепване на съществуващите им жилища. „Шест месеца след бедствието трябва да говорим за новопостроени жилища, а не за опашки от хора, чакащи вода“, добавя той.

Друг жител на Хатай, Бестами Коскунер, заминаваше за западната провинция Измир поради спирането на електрозахранването и недостига на вода в родния му град.

„Водата от чешмата не е годна за пиене, но хората я използват за миене. Тръбите се пукат ежедневно и токът спира два или три пъти на ден“, каза Коскунер пред Асошиейтед прес. Той каза, че водата е ограничена и някои, които пият от чешмата, са се разболели от сериозни заболявания.

„Не можеш лесно да пиеш вода. На място, където не можете лесно да пиете вода, как ще вземате решения? Дори бутилираната вода има лош вкус в Хатай“, добави той.

Жертвите на земетресението вече трябваше да се справят с последствията от бедствие, най-тежката криза на разходите за живот след десетилетия и силно поляризиращи избори. Те ще имат само кратка почивка от политиката, тъй като Турция се насочва към горещо оспорвани общински избори през март. Ердоган, току-що след победата си на националните избори миналия май, обеща да си върне столичните градове, които загуби през 2019 г.

Една от предизборните стратегии на Ердоган беше фокус за осигуряване на жилища и помощи в земетръсните райони. Правителството се погрижи да осигури удобства, подслон и финансова помощ за жертвите на земетресението.

Неговата предполагаема подкрепа за жертвите беше един от факторите, които позволиха на партията на Ердоган да удържи на власт в повечето провинции, засегнати от земетресението, въпреки обвиненията, че е отговорен за опустошенията с небрежното си прилагане на строителните норми и възприятието за лоша реакция при извънредни ситуации от страна на правителството.

Експерти като професор Начи Горур, геолог и член на Академията на науките, от години предупреждават за потенциално земетресение в Истанбул и други провинции. Той каза пред Асошиейтед прес, че „предприетите стъпки са били далеч по-малко от тези, които не са предприети“ и че Истанбул не е готов за потенциално земетресение с текущото състояние на конструкциите и строителните норми.

Gorur описа почвата в засегнатите региони като причина за "резониране" на сградите, което прави още по-трудно за такива структури да останат непокътнати по време на земетресения. Земетресението е станало в сеизмично активна зона, известна като зоната на източен анадолски разлом, която е предизвиквала разрушителни земетресения в миналото, като земетресението с магнитуд 7,4 близо до Истанбул през 1999 г., при което загинаха около 18 000 души.

„Можехме да подготвим цяла Турция за земетресение, не само Истанбул, ако бяхме започнали да работим с министерството, за да направим нашите изложени на риск провинции от земетресение- устойчиви. Ако се бяхме дистанцирали от политиката, ако политиките не бяха оставени на произвола на новите администрации и ако имаше сериозен бюджет и решителност“, каза Горур.

„Не се съмнявам в добрите намерения на правителството, но ако ще правите нещо, правете го както трябва. Не бързайте с такива неща,” каза той, добавяйки, че вместо да бърза с постоянни сгради, правителството трябваше да се съсредоточи върху поддържането на временни жилища, докато провежда подходящи проучвания за изграждането на постоянни структури, които отговарят на „научните принципи.”

___

Репортерът на Associated Press Чинар Кипер в Бодрум, Турция, допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР