6 години затвор и 20 000 лева глоба - това

...
6 години затвор и 20 000 лева глоба - това
Коментари Харесай

Изглежда скоро събирането на паднали дървета ще се наказва със затвор

6 години затвор и 20 000 лв. санкция - това заплашва хора, събирали паднали дървета, в случай че " предметът на закононарушението е на стойност над една минимална заплата ". Такава корекция мина на първо четене в пленарна зала в Наказателния кодекс (НК). Поправката е дело на " Обединени патриоти ", а главен мотор е дясната ръка на Валери Симеонов в НФСБ - Валентин Касабов.

Поправката с шестте години затвор е в член 235 от Наказателен кодекс. Дословно написа следното - глобата се постанова, в случай че " незаконно сечеш, събираш, добиваш, вземаш или извозваш дървета или елементи от тях, в това число отсечени или паднали, когато предметът на закононарушението е на стойност над една минимална заплата ". Ако са нанесени провали на стойност под една минимална заплата, наказването е до 1 година затвор или пробация до 2 години, само че с цел да бъде наложено това наказване, би трябвало виновният да е с наложена административна глоба по Закона за горите за последните 2 години от момента на осъществяване на нарушаването.

При дебатита по закона бяха отправени забележки към „ Обединени патриоти “ по отношение на формата на текста и противоречиви моменти по него – да вземем за пример по отношение на това, че можеш да влезеш в пандиза, в случай че си събирал паднали дървета. Националистите поеха ангажимент да внесат корекции в текстовете сред първо и второ четене, като това ще бъде дискутирано на равнище " комисия ".

Извън текстовете за противозаконната сеч, има и ремонти, касаещи лова в България. Затвор за половин година или пробация до 1 година плюс санкция от 300 до 500 лв. заплашва всеки, който без позволение убие или улови малък дивеч и вредата " е на стойност над една минимална заплата ". До 1 година затвор и до 2 години пробация плюс санкция от 300 до 1000 лв. ще се постанова на всеки, който " съхранява, придвижва, транспортира или укрива нелегално погубен или уловен дивеч, или открит болен, ранен или мъртъв дивеч, или разпознаваеми елементи от дивеч ". И тук става въпрос за вреда над една минимална заплата.

При породена с противозаконен лов вреда (в неразрешено за лов време, място и със неразрешени средства) от над 1000 лв., виновният може да влезе в пандиза за до 3 години и да заплати санкция от 1000 до 5000 лв..

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР