6 фирми и четири частни жилища са обискирани днес по

...
6 фирми и четири частни жилища са обискирани днес по
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши разследва строителството на тунел Железница, 6 фирми са обискирани

6 компании и четири частни жилища са обискирани през днешния ден по следствие за злоупотреби при строителството на тунел " Железница ", оповестяват от Европейската прокуратура.



Събират се доказателства за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. „ Железница " е най-дългият пътен тунел в България, който неотдавна беше отворен за придвижване.

Строителството на тунел „ Железница " по автомагистрала „ Струма " се управлява от Агенция „ Пътна инфраструктура ", която подписа с консорциум от три компании плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ". Изпълнителят получи 185 милиона лв., 85% от които са финансирани от фондовете на Европейски Съюз.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София стартира инспекция, която разкри, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. (5,6 милиона евро) към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на Европейската прокуратура за инфраструктурни планове в железопътния бранш.

Днешните обиски са осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР