6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за

...
6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за
Коментари Харесай

3.7 млрд. евро от Плана за възстановяване – за климатични цели

6,27 милиарда евро безплатни средства са заложени в проекта за възобновяване и развиване на България. За климатичните цели са заделени 58,9 на 100 от средствата или 3,7 милиарда евро - много над плануваните 37 на 100 в Европейски Съюз.

България не е поискала заеми, само че може да направи това до август 2023 година, осведомят от Комисията. Безвъзмездните средства са над 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт за страната ни през 2019-та година. Затварянето на въглищната централа " Марица Изток " е планувано чак за 2038-ма година. В същото време е заложена правна рамка за декарбонизация, която допуска възбрана за нови въглищни и лигнитни централи до този интервал, а до

2026 година планува 40 на 100 понижаване на въглеродните излъчвания от тях, оповестява БНР.

Паралелно с това България ще развива сила от възобновими източници. Страната ни надвишава и задачите за цифровия преход - в нашия проект те са 25.8 на 100 по отношение на заложените за Европейски Съюз цели от 20 на 100. Брюксел е извънредно задоволен от заложените ограничения за отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор, твърди представител на Комисията. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди проекта ни в границите на 4 седмици.

След това Комисията и България ще подпишат финансово съглашение и ще съгласуват оперативните стъпки. Това би трябвало да стане преди първата поръчка за заплащане на страната ни. Очаква се тя да постъпи в Комисията през втората половина на годината, тогава би трябвало да дойдат и първите заплащания.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР