6,1 млн. лева за разходи за персонал на Националната здравноосигурителна

...
6,1 млн. лева за разходи за персонал на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри допълнителни 6,1 млн. лева за увеличение на заплатите в НЗОК

6,1 млн. лв. за разноски за личен състав на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са предоставени за 2022 година, заяви Българска телеграфна агенция. Това се случи откакто Комисията по бюджет и финанси одобри единомислещо Законопроект за допълнение на Закона за тазгодишния бюджет, импортиран от Десислава Атанасова и група народни представители от парламентарната група на " ГЕРБ-СДС ". Целта на измененията е да се разпише съответен текст, с цел да се разпределят тези средства.

В законопроекта е записано, че с приемането на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година са планувани 6 млн. и 100 хиляди лв.. за разноски за личен състав. Тези средства са нужни за увеличение на главните месечни заплати на чиновниците на НЗОК по отношение на прекосяването от 1 юли 2022 година към НЗОК на дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, разпределяне, възнаграждение, даване и надзор на помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ) за хора с увреждания.

Управителят на НЗОК в период до 10 август дефинира еднократно нов размер на самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците на Касата, повишен с идентична числова стойност за всеки чиновник, без да надвишава оптималния размер на главната месечна заплата за съответното равнище и степен, считан от 10 юли 2022 година в границите на разноските за личен състав, планувани в бюджета на НЗОК за 2022 година, написа в претекстовете на законопроекта.

Допълнителните средства имат за цел да обезпечат кадрови и финансов запас за реализиране на дейностите по ПСПСМИ, в това число и на спомагателни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Необходимите средства са 6 млн. и 100 хиляди лв. за 6-месечен интервал от юли до декември 2022 година Те включват средства за хонорари за заплати и осигурителни вноски за сметка на работодателя, допълват вносителите на законопроекта.

Приетият законопроект ще премине на две четения в пленарна зала през днешния ден, стана ясно на съвещанието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР