5G е следващата крачка в мобилните технологии и обещава да

...
5G е следващата крачка в мобилните технологии и обещава да
Коментари Харесай

Живот като на кино: Как 5G ще превърне научната фантастика в реалност

5G е идната крачка в мобилните технологии и дава обещание да донесе със себе си обилни промени в свързаността. Мобилната мрежа от пето потомство е не просто по-бърза от предходните — технологията зад 5G ще ни вкара в бъдещето и ще ни разреши да вършим неща от научнофантастичните филми, за които до момента единствено сме мечтали: самоуправляващи се коли, 3D холограмни диалози, опцията международно приет хирург да реализира посредством специфични принадлежности интервенции в български лечебни заведения отдалечено, а дронове да носят поръчките ни от магазина. Добавената и виртуалната действителност пък ще трансформират напълно метода, по който работим и се забавляваме.

Нека да навлезем в малко повече елементи на най-вълнуващите способи, по които 5G ще промени света към нас.

Дронът сменя доставчика, най-малко частично

Докато появяването на полицейски дронове към момента е под въпрос и е обект на полемики, то дроновете за доставки са към този момент действителност. Наскоро Skyward, компания на Verizon, и UPS започнаха тествания на платформа за ръководство на дронове за доставки в общественост за възрастни с население към 77 хиляди във Флорида, а през ноември взаимни проби в Германия организираха и Ericsson и Vodafone.

Ускори до 5G

Задава се нещо ново в областта на връзките, което ще даде богати благоприятни условия в работата, заниманието и всекидневието ни. Общият план на, и има за цел всички да " ускорим " до 5G - да даде нужната информация за новата технология, да разбие погрешните легенди, да се облегне на обстоятелства и да разкрие капацитета на една нова информационна епоха.

5G е нужна на дроновете по аргументи, наподобяващи тези при колите. Благодарение на технологията, те ще изпращат данни един сред различен, с цел да избегнат конфликти, както и за по-добро локализиране на адресите.

Засега съвсем не се чака дроновете да заместят напълно доставките на артикули от магазините с пътни транспортни средства, изключително в най-населените мегаполиси в света. Ерик Рингър, съосновател на Skyward, показва, че технологията ще доближи първо крайградските региони и дребните градове. В град като Ню Йорк, където се вършат по 1,5 млн. доставки дневно, а множеството семейства живеят във високи здания, използването на дронове ще бъде комплицирана, показва той.

Компанията на Verizon към този момент е уверена, че дроновете ще бъдат извънредно потребни като способ за доставка на медикаменти за възрастни и трудноподвижни хора.

Операция в Германия... в България

Ползите от 5G в опазването на здравето надалеч няма да се лимитират до доставката на медикаменти. Благодарение на изброените характерности на мрежата — висока скорост и ниско закъснение — отдалечените прегледи и даже интервенции скоро ще бъдат вероятни.

В тази посока Теленор България показва опциите на идващото потомство мрежа още през 2019 година, когато лекари от " Пирогов " направиха обзор и консултация посредством 5G връзка, 360-градусова камера и очила за виртуална действителност. Прегледът и консултацията бяха осъществени отдалечено в Хасково.

Следващата стъпка ще разреши на лекаря освен да гледа, само че и да работи. Първата отдалечена хирургическа интервенция бе осъществена малко по-рано през същата година. При нея доктор Линг Джъпей вгради невротрансмитер в мозъка на болен от Паркинсон пациент, който се е намирал на 2 400 км.

При сходен вид операции докторът употребява роботизирани принадлежности, които управлява отдалечено. Технологията ще помогне за осъществяването на комплицирани интервенции от най-хубавите експерти в света без потребността от превозване на пациента. И ще разреши прегледи и операции в отдалечени региони или военни зони.

Deloitte разказва в собствен отчет и опцията светът да предотврати идващия Covid-19 с помощта на 5G и Интернет на нещата. Когато вирусът се популяризира бързо, ключът към бързо преодоляване на зараза е бързото идентифициране на преносителите, показват анализаторите. 5G мрежата поддържа опцията за предаване на големи размери данни в действително време, в това число на висококачествени изображения и видео. " Това разрешава бързи инспекции на температурата в местата със скупчване на хора като жп гари и летища ", показват от компанията.

Виртуалното става действителност

5G ще направи вероятни и редица вълнуващи промени в метода, по който поддържаме връзка. Най-любопитната измежду тях е опцията за холограмни диалози през мобилната мрежа. Технологията към този момент бе демонстрирана от Verizon и Korean Telecom през 2017 година и от Vodafone през 2018 година

Засега никой производител на мобилни телефони не е дал поръчка, че ще пусне модел с сходна функционалност, само че Ричард Гофи, специалист в Knowledge Transfer Network, предвижда, че холограмните диалози ще станат широкодостъпни през идващите години.

Възможни ще бъдат и даже концерти, при които посетител реализатор се включва онлайн за една или две песни отдалечено. Той ще може да извършва песента дружно с музикантите на сцената още веднъж с помощта на свръхниското забавяне на 5G мрежата.

Холограмните диалози са единствено една част от развиването на технологиите за добавена и виртуална действителност, които 5G ще разреши. Джон Кингсбъри от Immerse UK уточни пред BBC, че по-далеч по-високата скорост, която мрежата от ново потомство поддържа, ще разреши на потребителите да изживяват VR и AR технологии, които изискват обмена на големи количествени данни, където и да се намират. " Ако в този момент желаете да употребявате VR технология, да вземем за пример с вашия PlayStation, ще би трябвало да го вършиме посредством Wi-fi у дома. 5G ще разреши да излезете и на открито ", показва той.

Експертът е песимистичен, че всички ще стартират да носят VR очила на улиците, само че такива сигурно ще бъдат употребявани за образования и симулации в инженерния бранш, опазването на здравето и други.

Потребителите пък ще се радват на доста по-живо видео наличие, с което ще могат да взаимодействат — по-сложни AR игри (като Pokemon Go, само че на напълно друго ниво), 360-градусови филми и " интелигентен туризъм ", при който потребна информация се появява в очилата на потребителя, ще намерят място в всекидневието ни.

Край на тапите, на търсенето на място за паркиране и на случаите

Преди едно-две десетилетия концепцията за автомобил, който се ръководи изцяло самичък, изглеждаше като налудничава фантазия, а през днешния ден моделите на Tesla са способни да се движат в редица обстановки без интервенция на водача. Все още обаче зад кормилото би трябвало да има човек, който да следи зорко протичащото се.

Следващите генерации самостоятелни коли ще разрешат доста повече — значително посредством и на 5G мрежата. Нека разгледаме какво ни чака и за какво тя е толкоз значима.

Нивата на самостоятелност при колите са шест и са разказани в детайли от Society of Automotive Engineers (SAE). Level 0 е автомобил без никакви помощни системи — мислете за моделите от преди 20 години. При Level 1 автомобилът към този момент може да поддържа самичък авансово заложена скорост и даже да я понижи при заплаха — само че нищо повече. Level 2 прибавя опцията автомобилът да следи личната си лента.

Технологиите от първите три равнища, които към този момент са необятно публикувани, са избрани като асистиращи. Следващите три към този момент носят високо равнище на автоматизация.

При Level 3 към този момент приказваме за условна автоматизация. При нея автомобилът може да поеме контрола при избрани условия, пишат в собствен разбор от RGBSI. Първият подобен автомобил бе Audi A8 от 2019 година, който не изисква интервенция на водача при придвижване в запушване и самичък форсира или понижава. Когато трафикът се почисти обаче, водачът е задължен да поеме още веднъж контрола.

Level 4 уголемява автономията до множеството пътни условия — само че в случай че шофирате по дребен път с доста завои или пък в тежка стихия, то ще би трябвало да следите автомобила и във всеки един миг да сте подготвени да поемете контрола. При умерено придвижване по автомагистрала автомобилът извършва всички функционалности самичък.

Level 5 е дълго чаканото най-високо равнище, при което водачът е просто пасажер, а обичайните съставни елементи като огледала, педали и волан остават в предишното. Анализът на RGBSI акцентира, че превръщането на тази фантазия в действителност изисква интеграцията на V2V (автомобил към автомобил, Vehicle-to-vehicle) и V2I (автомобил към инфраструктура, Vehicle-to-infrastructure) технологии. И тук е ролята на 5G.

Нека разбираем какви са преимуществата на технологията, с цел да разберем за какво тя е толкоз значима.

На първо място 5G може да бъде 10 пъти по-бърза от 4G. Според доктор Джой Ласкар, основен механически шеф на Maja Systems, един изцяло самостоятелен автомобил ще генерира съвсем два петабайта (един петабайт е еднакъв на 1 024 терабайта данни, или над 1 000 пъти размера на паметта на средностатистически лаптоп). " С Wi-Fi връзка ще ни отнеме 230 дни да прехвърлим данни, събрани за една седмица от един автомобил. С 5G това време ще бъде понижено от 230 дни на малко над 2 ".

5G реагира и по-бързо. Технологията дава обещание да има закъснение от едвам сред една и пет милисекунди. За съпоставяне, при 4G забавянето е от над 200 милисекунди, съгласно Ericsson, един от най-големите производители на телекомуникационно съоръжение в света.

За самостоятелните коли тази разлика, която може да ви се коства незначителна, е голяма. Реакцията на човек е малко над 250 милисекунди, което води до ежедневни произшествия на пътя. А забавянето на 5G от под пет милисекунди е на практика несъществено и посредством мрежата потребителят, а по-късно и автомобилът, ще получава изпреварваща информация за пътната конюнктура, в това число и от колите пред него.

Изчисления на американската Национална организация за сигурността на трафика демонстрират, че V2V технологиите ще предотвратят 615 хиляди произшествия, ще спасят живота на 1 366 души в Съединени американски щати, както и ще спестят $190 милиарда годишно разноски за опазване на здравето, съгласно McKinsey.

Обмяната на данни сред самостоятелните коли ще им разреши да предават и получават информация до 10 пъти в секунда и основават 360-градусова карта на другите коли и пътната конюнктура — до над 300 метра напред. Представете си следния сюжет: при понижена видимост поради мъгла, снеговалеж или просто през тъмната част на денонощието, на автомобил, който се движи със 100 км/ч, са нужни общо 98 метра (или 122 метра при мокра пътна настилка, по калкулации на пътните управляващи в Австралия) да спре. При гъста мъгла, при която видимостта е от 50 до 200 метра съгласно българското законодателство, спрял заради повреда автомобил на пътя подсигурява тежка злополука, която може да отнеме животи.

В същия сюжет самостоятелен автомобил, оборудван с V2V връзка посредством 5G мрежа, ще " забележи " отдалеко случая и ще понижи безвредно — и в това време ще осведоми незабавно колите откъм гърба.

Времето за реакция на 5G в сходен сюжет значи, че автомобилът ще е минал едвам 60 сантиметра, преди да успее да реагира — по отношение на над 60 метра за водача.

Предвид нужното количество данни и честотата на връзка, е значимо да отбележим, че 5G са и извънредно надеждни — 99,999% съгласно Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), което значи, че съвсем липсва опция изпращаните данни да бъдат изгубени.

Един град не може да е интелигентен, в случай че не е обвързван

Втората основна система е V2I, с която инфраструктурата и градовете също ще станат умни — което ще понижи случаите и времето за пътешестване.

Американският Департамент по превоза пресмята, че 10% от времето, което прекарваме в автомобила, губим в задръствания; 12% от градския трафик е създаван от водачи, които се пробват да паркират, а 17% от горивото се губи поради неефективни светофари.

Автономните коли ще разрешат значително казуса с паркирането (включително посредством понижаване на броя на хората, които имат такъв), а електрическите автомобили — с нездравословните излъчвания и горивото.

Но даже и самостоятелните електрически автомобили ще не престават да се движат по пътищата, най-малко към този момент. 5G ще помогне за понижаване на тапите по няколко метода: първо, светофарите ще могат сами да преценят какъв брой дълго да светят зелено или алено въз основа на пътните условия, с помощта на вградени камери и датчици. Преброявайки колите, които изчакват, светофарът ще дефинира какъв брой време е нужна зелената светлина, с цел да се придвижат те. И също по този начин ще може да предизвестява идващите коли за основало се натоварване.

V2I ще разреши и " умното паркиране " — инфраструктурата ще може да комуникира с автомобила и да алармира на водача къде има свободно паркомясто. Подобни системи към този момент има във Англия, Нова Зеландия, а проби се вършат и в България.

Наличието на голям брой свързани коли в един град повдига състоятелен въпрос за потенциала на мрежата и по какъв начин тя се държи при скупчване на хора на едно място — да вземем за пример на концерт или митинг. За 5G този проблем на практика не съществува. По данни на организацията GSMA 5G ще може да поддържа до 1 млн. свързани устройства на квадратен километър.

Именно мрежата от пето потомство ще направи вероятни и умните градове, които надалеч не се лимитират единствено до светофарите. Ползата от всички предвиждани през днешния ден сюжети ще бъде повишение на устойчивостта на градовете и понижаване на нездравословното влияние на хората върху природата.

Умният град по формулировка е град, в който се употребяват голям брой датчици, които събират и изпращат данни, които се обработват и проучват и въз основата на които се вземат решения — след човешка интервенция или автоматизирано.

IDC предвижда, че до 2025 година ще има 41 милиарда IoT устройства по света, a 40% от тях ще бъдат в градовете.

Доклад на Intel показва някои от тях, в това число мъдро улично осветяване, което може да понижава силата си или да се гаси напълно, в случай че към стълба няма хора. Екипирани със датчици контейнери за отпадък пък ще оказват помощ за по-целенасоченото им и дейно събиране. Такива ще наблюдават и качеството на водата за евентуални заразители.

Очаква се 5G да увеличи и сигурността в градовете посредством системите за наблюдаване и камерите. По-любопитна е описаната от Deloitte опция за полицейски дронове или роботи.

Един сходен работ може да покрие път от към един километър и да работи 7-8 часа без отмора. Екипиран с камери, в това число панорамна видеокамера, той ще снима HD видео и фотоси с висока резолюция и ще ги изпраща в полицейското ръководство в действително време за лицево различаване посредством AI логаритми. Да помислим какво на процедура би означавало това за сигурността хората живеещи в по-отдалечени региони.

Докато посредством 4G мрежата също могат да бъдат изпращани видеа в действително време, тяхната резолюция би трябвало да е по-ниска поради по-ниската скорост на мрежата — дотолкоз, че лицевото различаване все още не е допустимо, споделят от Deloitte.

Звучи необикновено, само че фантастичните филми и към този момент не са фантастични с 5G. От част от приложенията на технологията ще се възползваме незабавно, за други ще са нужни няколко години, само че ще има и такива, които даже не можем да си ги представим през днешния ден. Вълнуващо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР