59% скок на водата. Това поиска водоснабдителното дружество в Бургас

...
59% скок на водата. Това поиска водоснабдителното дружество в Бургас
Коментари Харесай

59% скок на водата поиска ВиК-Бургас

59% скок на водата. Това изиска водоснабдителното сдружение в Бургас от държавния регулатор. Решението на КЕВР ще стане ясно на 29 юли. Мотивите за желаното покачване са инфлацията на материалите и увеличената цена на електрическата енергия, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Ако предлагането на ВиК сдружението в Бургас бъде признато на процедура бургазлии ще заплащат с съвсем 59 % по-скъпа вода. В действителни числа това значи кубикът вода от близо 2,80 лева, да стане на към 4,40 лева с Данък добавена стойност.

Бизнесът в Бургас, а поданици на града не одобряват новите цени и са безапелационни, че няма да устоят на нарастването.

" Цената на водата, която в този момент желаеме, щеше да бъде радикално друга,когато декември месец предходната година бяхме поискали от КЕВР единствено нарастване с към 30% на цената, само че тогава се одобри мораториум и всичко това беше до този миг забавено. Същевременно в нашия бизнес-план цената на ел. силата беше 95 лева на мегаватчас, а оня ден тя доближи 800 лв..Това са 8 пъти нарастване на всички освен за нас във ВиК бранша, само че и за целия бизнес в България”, изясни Димитър Гюров от ВиК-Бургас.

Всички консумативи за този интервал поскъпнали и това спъвало работата на сдружението

" Имаме проблеми с публичните поръчки. Ако една социална поръчка е коствала 300 хиляди лева за избран обект, през днешния ден тя ще коства над 500 хиляди лв., което е неуместно, самите компании към този момент не издържат” споделя Гюров.

На новата по-висока цена на водата няма да издържи и бизнесът в Бургас.

Собственикът на този първокласен фризьорски салон в Бургас е ядосан от идното повишаване.

" Това ще е следващата горчива лъжица, която би трябвало да изяде бизнеса. Изядохме горчивата лъжица с високата цена на тока и горивата. Ето в този момент и водата. Няма да е благотворно върху бизнеса при всички положения. Смятам, че това е нереалистична цена, както считам, че в действителност, монополите и картелите водят до такива безумия”, споделя притежателят на фризьорски салон в Бургас Тодор Циков.

При нарастването на цената на тока цените на фризьорските услуги са били нараснали с близо 30 на 100. Това повлияло на броя визити на клиентите в салона.

Йордан Стйков е притежател на частен медицински център на рехабилитация. Разказва, че след нарастването цената на тока към този момент нараснали цените на медицинските услуги. Сега щяло да се наложи ново нарастване,защото нямало по какъв начин да съкратят използването на вода.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР