5890 болнични легла в страната са излишни. Това показва новата

...
5890 болнични легла в страната са излишни. Това показва новата
Коментари Харесай

МЗ одобри проект на Националната здравна карта, хиляди болнични легла са излишни

5890 болнични кревати в страната са непотребни. Това демонстрира новата Национална здравна карта, направена, утвърдена и към този момент призната от сегашния екип на здравното министерство .
По силата й Националната здравноосигурителна каса ще подписва контракт с лечебните заведения за 32 913 кревати . Общият брой на леглата за интензивно лекуване у нас обаче е 38 803.
Идеята на документа е да покаже кои и какъв брой кревати или лечебни заведения на територията на страната са непотребни . Национална здравна карта бе издадена и от екипа на някогашния здравен министър Петър Москов. Според нея обаче 3000 болнични кревати у нас се явяваха непотребни. Новият документ на сегашния министър Кирил Ананиев демонстрира съвсем два пъти повече непотребни кревати.
Според разбор на министерството обаче през 2017 година за облекчаване на здравните потребности на популацията са били нужни 24 700 кревати. Затова от ведомството акцентират, че в здравната си карта са планували 32 913, или с 8190 кревати повече от действително употребяваните предходната година, съобщи Дарик.
В картата се показва още, че за облекчаване на здравните потребности на българина са нужни 66 джипита на всеки 100 000 души или един общопрактикуващ доктор на 1500 души . За експертите в извънболничната помощ пък е регламентирано време от 30 минути за обзор или по два прегледа на час. Така, в 8-часовия работен ден са заложени 6 часа за прегледи и 2 часа – за попълване на документи .
Очаква се здравното министерство да разгласява новата здравна карта на уеб страницата си за 30-дневно публично разискване. Ако няма възражения, документът ще бъде признат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР