52 населени места в област Смолян все още нямат ток.

...
52 населени места в област Смолян все още нямат ток.
Коментари Харесай

В Смолянско 52 села още са без ток, спешно са нужни 4 млн. лева за укрепване

52 обитаеми места в област Смолян към момента нямат ток. Чепеларското село Забърдо отчасти е без електричество. В община Смолян на 26 обитаеми места не е възобновено електроподаването. Без ток в община Мадан са 15 села и махали, в Баните – 5, в общините  Рудозем, Златоград и Неделино има по две обитаеми места, които към момента са без ток.

Аварийните екипи не са спирали работата по възобновяване на ел зареждането. За селата Рибница и Фатово,  където има счупени стълбове, от ЕВН предвиждат  зареждане с мобилни генератори, оповестяват от регионалната администрация.

Без вода към момента са селата Триград и Ягодина заради скъсани водопроводи. Продължават дейностите по възобновяване му. 



 

И през днешния ден се работи за възобновяване на достъпа до Триград, където обстановката е доста тежка. Пътищата в региона са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа.  

Пред Българска национална телевизия тази заран регионалният шеф Стефан Сабрутев съобщи, че до края на деня ще им бъдат дадени от кметовете на съответните общини информации по обекти, количества и стойности. Ще последва оглед от специалисти на регионална администрация, общините и от Министерство на регионалното развитие и тогава ще се пристъпи към незабавна строително-монтажна работа, с цел да бъде нормализирана най-много пътната инфраструктура.

„ Средствата ще бъдат над 4 милиона сигурно по предварителни данни, в дълготраен проект ще бъдат повече. Обектите ще се подредят по приоритет, тъй като примерно по пътя към Мугла сега не може да се работи, защото има над 70 см сняг, само че има достъп с високопроходим автомобил. Най-спешно съгласно мен би трябвало да се стартира ремонт на пътя за Триград, един мост в Рудозем и подпорни стени в Елховец и Сопота “, сподели Сабрутев.

 



 

Според него постоянно може да намерим отговорен, в случай че тръгне да бъде издирван.

„ Не мога да кажа дали има отговорен, само че в Министерски съвет се разискаха и бъдещи ограничения, които би трябвало да се вземат – разчистване на речни корита. Това не е ставало пълноценно заради липса на финансови средства, само че се чистят поетапно през годините. Наистина са нужни големи средства за разчистване на коритата. В Министерски съвет се разисква опцията за превантивно поддържане и подсилване, с цел да не се доближава до такива моменти. Най-вероятно ще бъде направен механизъм, по който за в бъдеще да има такива ограничения “, добави той.

 



 

Утре в региона на посещаване ще бъде зам.-министърът на обществената политика, с цел да ревизира опцията за обезщетение на потърпевшите.

„ Това, което МТСП може да отпусне, е по 375 лв. на семейство и хранителни артикули. В момента се търсят и други механизми за подкрепяне. Доколкото разбирам, някои общински препоръки гласоподават и малко по-големи помощи, според от опциите на съответната община “, добави регионалният шеф.  

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР