52-годишен мъж от девинското село Стоманово вижда отново с око,

...
52-годишен мъж от девинското село Стоманово вижда отново с око,
Коментари Харесай

Мъж върна зрението си след 43 години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово вижда още веднъж с око, ослепяло от бомбичка преди 43 години.

Ялдъз Газиев не е виждал от 9-годишен. Ялдъз получил контузия при игра с бомбички, при която дясното му око ослепяло изцяло. С други хлапета стържели барута от кибритени клечки, увивали ги в станиол и гърмели.

Оттогава Ялдъз разчитал само на лявото си око. Наскоро обаче в резултат на високо кръвно получава задръстване (тромбоза) на централната артерия на лявото око и в един миг ослепява и с двете.

Лекарите споделили, че на лявото нервът бил спукан и би трябвало просто да не помни за него.

“Зрението ми свърши за момент. Било поради високото кръвно, което съм имал. Казаха ми, че от време на време в случаи като моя, даже да стане, когато си пред очна клиника, мъчно може да се избави. Ретината можела да живее единствено 40 минути без кръвоснабдяване. Наричат го инфаркт на окото ”, изяснява мъжът пред 24 часа.

“Така карах близо 3 месеца. Не виждах хората, храната,лъжицата си - нищо. Трябваше напълно да разгадавам на някого, с цел да се придвижа и до тоалетната даже. Не мислех изобщо, че ще прогледна. "

Лекарите от МБАЛ-Смолян решили, че от лявото око не може да се чака нищо, тъй като даже с големи старания зрението там е невъзвратимо, и подхванали интервенция на дясното.

“Окото беше накриво на открито от контузията, която е получил, пред ретината се появява белезникава материя като хрущял, който в действителност е пречил да вижда.

Изчистихме окото от тази материя, с цел да създадем място да минава светлината отнякъде, и индивидът към този момент вижда. И за нас е огромно задоволство, че този човек още веднъж вижда. Изписахме му очила за близо и за надалеч и той вижда доста добре, може да чете самичък. Връщаме го назад в ситуацията, в което е бил, преди да се случи казусът с лявото му око ”, сподели тогава доктор Галя Драгнева, началник на очното поделение в МБАЛ - Смолян. В над 30-годишната си процедура тя за първи път попада на сходен случай.

“Излязох от операционната и на сутринта - нищо. Докторите ми споделиха, че зеницата би трябвало да се свие. Мина час и усетих, че виждам дограмите на прозорците в болничното заведение.

Видях леглото на пациента в стаята, след това синия цвят на светещ тв приемник, най-после, като съзрях и часовника на ръката на докторката, повярвах, че съм прогледнал ”, спомня си той.

“Преди интервенцията лекарите споделиха, че шансът е доста невисок, съвсем незабележим, само че нямахме избор, с изключение на да дадем единодушие.Толкова години да не вижда с това око, за мен това е здравно знамение ”, добавя сестра му Тюркян Гаази, която е кметица втори мандат на Стоманово.

Заради разваленото от бомбичката око Ялдъз преди време е бил освободен от казарма. Военната комисия определила, че е неспособен, а повода, която записали в документите - изгоряла зеница.

“До ден сегашен не съм желал или получил и една стотинка от страната. С лявото око виждах като орел, без очила поправях ръчен часовник ”, горделив е родопчанинът.

Решил самичък да се оправя в живота и почнал да прави това, което му се удава. Цял живот ремонтирал резачки, перални, прахосмукачки, друга техника и даже коли.

“Когато учеше в Михалково, доста му вървеше физиката и учителката го оставяше той да преподава - самичък се е научил на всичко. Преди да стана кмет, работех в читалището. Мога да кажа, че брат ми е изчел цялата библиотека, която имаме. Затова с изключение на сръчността има и познания, с цел да поправя уреди и всякаква техника. Не може да кара, няма шофьорска брошура, само че колите поправя ”, споделя Тюркян.

Тъй като не е работил непрекъсната работа, не е имал здравни осигуровки. Когато останал без зрение, трябвало да се внесат за 5 години обратно осигуровки, с цел да е безупречен пациент пред здравните управляващи.

Само за 2 дни тези, които живеят в селото, и негови другари и родственици в чужбина събраха над 8 хиляди лева Наложи се да се обаждаме, че сумата е доста повече от нужната, с цел да не превеждат повече. От Испания изпратиха 1354 евро, а от Германия - 974 ”, споделя трогната сестра му. С възвърнатото отчасти зрение Газиев към този момент е минал ТЕЛК и получава пенсия.

Ялдъз и Тюркян, а и другият им брат Айдън са доста задружни. Те израснали сами, откакто татко им се удавил през 1982 година Бил е дружно с Ялдъз и решил да се изкъпе в река Въча. Тялото му било открито след 14 дни на към 10-15 км надолу по реката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР