51 сирени от ново поколение ще предупреждават за бедствия и

...
51 сирени от ново поколение ще предупреждават за бедствия и
Коментари Харесай

Новите сирени в Стара Загора и Гълъбово ще струват близо 3 млн. лв.

51 сирени от ново потомство ще предизвестяват за бедствия и повреди в Стара Загора и Гълъбово. 24 от тях към този момент са инсталирани през последните няколко седмици. Новата техника ще бъде построена по план " Доизграждане на системите за ранно предизвестие и обявяване на популацията и органите за ръководство за дейности при изключителни обстановки, свързани със отбраната на европейската сериозна инфраструктура ".

Проектът е с дълготрайност 2 година, извършва се от Министерството на вътрешните работи и е на стойност над 2,8 млн. лева Финансирането е със средства от Фонд " Вътрешна сигурност ".
В България към този момент работи стратегия за възобновяване и доизграждане на сиренните системи в страната. Тя е създадена по рекомендация на Сметната палата. До момента с европейско финансиране са актуализирани сирените в 9 регионални града – Русе, Плевен, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Варна.

Стара Загора и Гълъбово са определени по няколко критерия

Първият е, че край тях са ситуирани доста обекти от сериозната инфраструктура. Има фабрики и предприятия с рискови производства, а според Закона за запазване на околната среда те са категоризирани като обекти с висок рисков капацитет. Вторият аршин е броят на популацията, а третият - разбор на рисковете от естествени бедствия – наводнения, горски пожари, трусове и други, присъщи за страната.

24 нови сирени от нов вид към този момент са инсталирани през последните 3 седмици, а по плана би трябвало да има общо 40 нови акустични системи и устройства. В Гълъбово те ще бъдат 11. Целият план включва 51 сирени в региона.

Работи се и по построяването и на Областен надзорен възел, който ще се намира в оперативния център на районна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и районният надзорен възел, който ще се намира в районната работа на дирекцията в Гълъбово.

От тези центрове ще се задействат и командват сирените, ще се прави наблюдаване, а при заплаха сирените могат да се задействат и от националния възел в София или различния в Бургас. Този в Бургас е определен след съвещания с специалисти от Българска академия на науките, които са го показали като град, ситуиран на друга от сеизмичната ос от София.

Старите сирени, инсталирани през 60-те години, към този момент няма да работят

Навсякъде, където се инсталират нови цифрови сирени, старите ще се изключват. Самото физическо унищожаване изисква спомагателна логистика и повече средства и за в този момент няма да бъдат отстранени.

Прави се напълно ново акустично покритие на градовете. Фирмата реализатор, спечелила плана, разполага със специфичен актуален програмен продукт, който дава опция да направи разбор на разпространяването на звука.

На базата на този разбор ще се изградят и новите сирени, тъй че кръговете на звука от всяка сирена да се застъпват до 10% и нагоре и да не се получават " дупки ". Разпространението на звука зависи от доста фактори, които не могат да бъдат следени, само че могат да бъдат планувани - инфраструктурата, запрашеността, дали времето е слънчево или облачно.

Остават на покривите на учебни заведения и детски градини

Няма проекти сирените да бъдат преместени от учебни заведения и детски градини, макар че мощният тон и предизвестията за заплаха доста постоянно стряскат децата. Също като старите, новите ще бъдат ситуирани на покривите на общински здания.

" Децата се плашат, само че това може да се обърне и в позитивна посока, в случай че възпитатели и учители им обяснят под формата на игра би трябвало да се прави ", изясни Диана Стойнова, която от години работи по плановете за ранно предизвестие и обявяване.

Процесът за замяна на всички сирени започва в края на 2008 година До юни 2009 година беше сменена системата в 9 града в страната със сирените от ново потомство. В обособен план е актуализирана и системата на 30-километровата зона на АЕЦ " Козлодуй ".

" Този проблем породи и беше решен във връзка една инспекция на Международната организация за атомна сила, която беше осъществена в България. Бяха тествани по европейска методика 5 и 6 реактор. Тогава трябваше да потвърдим, че можем да осигурим сигурността на популацията в тази част на страната и работихме доста старателно дружно с управлението на АЕЦ " Козлодуй ", Министерството на стопанската система и енергетиката, Българския енергиен холдинг ", напомни Стойнова.

В Швеция работят над 4000 такива от ново потомство

" Комбинацията на сиренна система на работеща самостоятелна цифрова радиокомуникационна среда стандарт ТЕТРА е построена за първи път в Швеция. Там над 4000 сирени работят по този метод, а за България тази иновация беше за първи път приложена в зоната към АЕЦ " Козлодуй ". Сега следва такава да има и в Стара Загора и Гълъбово ", сподели още тя.

Началото на плана бе оповестено на конференция в Българска телеграфна агенция от зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер и специалисти от Министерство на вътрешните работи, както и от администрацията на Стара Загора и Гълъбово.

Освен за новите сирени, парите ще бъдат употребявани и за образование на чиновници като задачата е да се изградят предпазени връзки и ефикасна връзка при изключителни обстановки. От локалната администрация обясниха, че до в този момент при положение на злополучие или повреда се е реагирало с коли, които обикалят града с високоговорители. Това, съгласно специалистите, доста усилва времето за реакция и предизвестие.

Новата система планува с изключение на запис на предизвестие да има опция и оператор онлайн да предизвестява какво да вършат хората при положение на злополучие или повреда.

Директорът на системата за незабавни повиквания и тел. 112 Цветомир Цеков изясни, че междуведомствена група създава идея за възобновяване на системата. Обновяването планува предизвестие за заплаха по разнообразни канали – през интернет, мобилни телефони и медиите. Предвижда се и партньорство с мобилните оператори, които да изпращат известия в случаи на бедствия или повреди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР