500-те най-големи играчи на пазара в ЦИЕ показват увеличение на

...
500-те най-големи играчи на пазара в ЦИЕ показват увеличение на
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-големи български компании в Централна и Източна Европа?

500-те най-големи играчи на пазара в ЦИЕ демонстрират нарастване на оборота, чистата облага и работната мощ. Общият оборот на всички 500 компании се е покачил с съвсем 39% до 1,1 трилиона евро, а чистата облага се е нараснала с съвсем 46,5 % до 54,745 млн., демонстрира 15-то годишно изследване за 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа. " Кофас ЦИЕ Топ 500 " класира предприятията по оборот.

На първо място по посланичество на компании измежду страните се класира Полша (със 166 показани компании), следвана от Чехия (77), Румъния (60), Унгария (54), а на 5-то място са България и Словения (31 компании).

Кои са топ 10 компании в България

" Български енергиен холдинг "

Най-голямата компания компания в България, която попада и в топ 10 на 500-те най-големи в ЦИЕ е " Български енергиен холдинг ". През 2022 година сдружението БЕХ е удвоил прихода си. Увеличението е 96%.

Забележително е нарастването на чистата облага, която е с растеж от 132% през 2022, спрямо миналата. За година чиновниците на сдружението пък са се нараснали с 11 на 100.

Дружествата от групата на БЕХ ЕАД създават към 57% от електрическата енергия в страната от микс от нуклеарни, лигнитни и хидро енергийни източници и подсигуряват доставките на природен газ и въглища съгласно данни на компанията.

Aurubis Bulgaria

На второ място у нас и на 54-то място в общата ранглиста е компанията Aurubis Bulgaria, която регистрира 71% растеж на облагата през 2022-а, спрямо 2021 година, а растежа е приходите за същия интервал е 20%

" Лукойл-България "

В топ три на най-големите в България попада и " Лукойл-България ". В общата класацията компанията попада на 61-во място. Това е една от фирмите с над 100% нарастване на прихода за 2022 година - 129% растеж, спрямо миналата. Компанията регистрира нарастване на чистата облага от 98%.

Астра Биоплант

Дружеството стартира активността си през 2009 година То се занимава с произвеждане на растителни масла и биодизел. Производствената апаратура има потенциал от 60 000 тона биодизел годишно.

През 2022-ра година сдружението е нараснало оборота си със 128%, само че търпи спад в чистата облага от -60%. Служителите на компанията също са намалели с 69% от 186 служащи през 2021-а на 58 през 2022-ра. В общата ранглиста Астра Биоплант е на 64-то място.
 Най-големите български компании в Югоизточна Европа
Най-големите български компании в Югоизточна Европа

14 родни компании с общи доходи от над 30 милиарда евро попадат в ТОП 100 за 2022 г.

АЕЦ " Козлодуй "

В топ 5 на най-големите компании в България и на 81-во място в класацията на най-големите 500 в Централна и Източна Европа влиза АЕЦ " Козлодуй ". Производителят на електрическа енергия регистрира 123% нарастване на оборота през 2022-ра

Национална електрическа компания

Още една компания за производството и търговията с електрическа сила попада в топ 10 на най-големите в България и заема 97-мо място в класацията на топ 500. Тук впечатляващо е нарастването на чистата облага на компанията със 67% през 2022 година, в сравение с годината преди този момент. За този интервал растежът в оборота е 28%.

Булгаргаз

На седмо място измежду българските компании и на 104-то в общата ранглиста попада едноличното акционерно сдружение от структурата на " Български енергиен холдинг " ЕАД - " Булгаргаз ". То регистрира растеж на оборота от 131%. Тук обаче спадът е чистата облага е значителен - 257% през 2022, в сравение с 2021-а година.

Еврохолд

Енергийният и осигурителен холдинг Еврохолд е измежду най-големите обществени холдинги в България по доходи. Той е на 8-мо място в българската ранглиста и на 123 място измежду 500 в ЦИЕ. Приходите на холдинга регистрират нарастване от 21%. Спадът в чистата облага през 2022 е 64%, спрямо 2021-а.

Топлоелектрическа централа Марица изток 2

Това може би е най-интересната по финансови резултати компания у нас. Тя попада на 9-то място измежду най-големите в България и на 139 място в общата ранглиста на 500-те. Определено е от сдруженията, които се възползваха от продължаващия скок на цените на суровините, като се изкачи с 256 места, с помощта на нарастване на оборота със 199%. Печалбата пук се е нараснала с 990% през 2022-а, спрямо 2021.

" MET енерджи трейдинг България "

Компанията, която се занимава с търговия и доставка на електрическа енергия, газ и дистрибуция на газообразни горива посредством локални тръбопроводи, се затваря топ 10 на най-големите компании в България с растеж на оборота от 401%. Компанията е на 166 място в общата ранглиста. Служителите се усилват през 2022 година с 18%.
 Снимка 641033
От Кофас акцентират, че оборотът на България се е нараснал с 69,9 % , а чистата облага е повишена с 59,8 %. Комуналните и публични са преобладаващият бранш, с дял от 32% във връзка с оборота и 39% съгласно броя на сдруженията.

Предизвикателствата пред бизнеса в ЦИЕ, съгласно специалистите, в началото са били свързани компликации в другите браншове, макар възобновяване им от последствията от COVID-19.

" След това районът беше обиден от нахлуването на Русия в Украйна, което докара както до филантропични, по този начин и до стопански рецесии. Това резултира в повишение на разноските, изключително във връзка с енергийните първични материали, както и до дефицит на индустриални съставни елементи и спиране на веригите за доставки ", споделя Грегорж Шилевич, основен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа:

Все отново съумя да реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 4 % през 2022 година (след 6,2 % през миналата година), поради възходящите ресурси и постоянното вътрешно търсене.

Топ 10 в ЦИЕ

Компанията за търговия на дребно в Полша PKN Orlen остава отпред, като доста затвърждава позициите си с 111% нарастване на оборота, съпоставено с 52% нарастване през миналата година.

Други компании като чешката RWE (2-ра), мултинационалната петролна и газова компания MOL Hungary (3-та), унгарската MVM Energetika (4-та), чешката Skoda Auto (5-та), комерсиалната верига Jeronimo Martins Polska (6-та) и полската енергийна компания PGE (7-ма) резервираха позициите си по отношение на предходните ранглисти. Всички регистрират по-висок оборот през 2022 година, а фирмите за търговия с електрическа енергия като RWE и MVM даже регистрираха трицифрен растеж на приходите. За разлика от тях - автомобилният бранш този път беше по-слабо показан в топ 10.
 Снимка 641034
Източник:

Водещи Сектори

Трите основни бранша, показани от най-големите сдружения в района, не престават да съставляват забележителен дял от генерираните доходи с съвсем 58%. Водещата група браншове обаче се промени. Рязкото повишаване на цените на суровините докара до скок в оборота на сдруженията, произвеждащи и търгуващи с сила. Поради това, секторите на комуналните и публични услуги , както и на минералите, химикалите, петрола, пластмасите и фармацевтиката означиха максимален растеж на оборота през 2022 година (с 64,1% и 60,9%), се споделя в отчета.

Секторът на минералите, химикалите, петрола, пластмасите и фармацевтиката още веднъж е водещ в класацията ЦИЕ Топ 500. Той означи максимален скок в чистите облаги (с растеж от 100%).

Секторът на комуналните услуги и публичното обслужване се изкачи от четвърта на втора позиция, с помощта на изключителния растеж на приходите (+64,1%). В съпоставяне с миналата година, този бранш усили представителството си в актуалната ранглиста с цели 15 участници, което е най-голямото нарастване измежду всички браншове.

Автомобилната и транспортната индустрия остава измежду водещите браншове, само че е изправена пред провокации, в това число понижено търсене поради пандемията и нарушавания във веригите за доставки. Индустрията остава преобладаваща в четири страни: Чешката република, Унгария.

От Кофас следят, че с края на ограниченията за поддръжка се усилиха случаите на корпоративна неплатежоспособност и те " към този момент надвишиха равнищата от преди пандемията, поради утежняването на макроикономическите условия ", добавя Ярослав Яворски, Главен изпълнителен шеф на Кофас за ЦИЕ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР