500-годишен дъб от великотърновското Ново село спечели титлата Дърво с

...
500-годишен дъб от великотърновското Ново село спечели титлата Дърво с
Коментари Харесай

5-вековен дъб от Търновско стана Дърво с корен 2019

500-годишен дъб от великотърновското Ново село завоюва купата " Дърво с корен 2019 " в тазгодишното 10-о юбилейно издание на състезанието за обичани дървета.

Дъбът завоюва безапелационно в онлайн гласуването с общо 1073 гласа.

Церемонията по награждаването се организира през вчерашния ден в Полския институт в София.

Достолепното дърво пази историята на Ново село от построяването му през 1750 година до през днешния ден. Номинацията беше подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова - публицист в БНР.

По думи на кмета на селото Христо Христов през 2010 година при честването на годишнина от основаването на Ново село до остарялото дърво жителите засадили млад дъб от жълъд на вековното дърво с концепцията двете дървета да вплетат корените си и античният дъб да съобщи историята на Ново село на младото дръвче.

В категория " Вековните дървета приказват " победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, възходящ в кв. " Косова махала " в Гоце Делчев. Той оглави класацията с 540 гласа. Дървото е най-голямото и най-старото в града, заради което е една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар, защото в миналото до него е бил конакът на авторитетния турчин Рифат бей.

В категория " Млад природолюбител " журито отличи седмокласника Михаил Костадинов от Севлиево.

Специална премия беше връчена в допълнение на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен елементарен орех в околност Юрта край село Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета - по негова самодейност и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски предходната година орехът е бил регистриран и разгласен за предпазено дърво по смисъла на Закона за биологичното многообразие.

Победителят в състезанието " Дърво с корен 2019 " ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще предлагат ограничения за възстановяване на положението му. Дъбът в Ново село автоматизирано става и финалист в интернационалния конкурс " Европейско дърво на годината 2020 ", в който ще показа страната ни следващата година.

Гласуването ще се организира през февруари 2020 година на www.treeoftheyear.org.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР