50-ият конгрес на БСП приключи в рамките на ден с

...
50-ият конгрес на БСП приключи в рамките на ден с
Коментари Харесай

50-ият Конгрес на БСП: 14 изключени от партията, Корнелия Нинова остава начело на левицата

50-ият конгрес на Българска социалистическа партия завърши в рамките дневно с 14 изключени от партията, Корнелия Нинова, която остава отпред на левицата и решение в поддръжка на посочения в листата " Магнитски " Румен Овчаров, в което се споделя, че Българска социалистическа партия застава зад българския народен интерес в енергетиката и поддържа специалистите, които го пазят. Днес той приказва по тематиката пред конгреса.

В началото на съвещанието на делегатите не беше раздаден импортиран от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и други план за резолюция, в който се предвиждаше оставката на Нинова. Това провокира недоволството на Валери Жаблянов, който упрекна управлението в цензура. Още през вчерашния ден един от главните съперници на Нинова - Кирил Добрев пък предизвести за промяна на близо 70 % от преброителите в последния миг, което съгласно него щяло да опорочи този конгрес.

Евродепутатът Петър Витанов също се разгласи срещу водача на партията и изиска първа точка от конгреса да бъде преустановяване на пълномощията на ръководителя. Последва контрапредложение на Румен Гечев, който се опълчи на вътрешната съпротива. Последва дългъг спор и гласоподаване, което докара до приемане на авансово утвърденият от Националния съвет през вчерашния ден дневен ред, който не включваше разискване на тематиката за водача.



Този конгрес се прави, с цел да може всеки да си каже мнението, съобщи при започване на съвещанието Валери Жаблянов и настоя предлагането за резолюция да бъде раздадено на всички делегати. Подкрепи го и евродепутатът Петър Витанов, който съобщи, че виновността я носят всички, само че постоянно водачът носи отговорността.

Петър Витанов: " До по кое време ще се преструваме, че вървим по верния път откакто от дълго време сме изгубили посоката. До по кое време ще представяме за триумф всеки един неуспех и 700-те хиляди души, които са се отказали от нас ".

Затова Витанов настоя първа точка от дневния ред да бъде преустановяване на пълномощията на ръководителя,
Румен Гечев се опълчи на вътрешната съпротива и дефинира предлагането като противоуставно.

Румен Гечев: " Как си представяте вие през днешния ден през целия ден да обсъждаме въпроса за водача, да принизяваме партията. Кой ще съставлява партията на изборите. С какъв екип ще влезнем на изборите. Кой ще договаря с Българска социалистическа партия. Така, че този опит за атентат против Българска социалистическа партия за изборите няма по какъв начин да мине ".

Крум Зарков, който загуби лидерската борба против Корнелия Нинова през днешния ден също поддържа предлагането на Витанов с претекста, че тогава актуалното управление е спечелило конгреса, само че е изгубило изборите.

Крум Зарков: " Сега ви приканвам да създадем противоположното - откажете се да печелите този конгрес, с цел да може Българска социалистическа партия още веднъж да завоюва изборите ".

Последвалото гласоподаване в залата докара до приемане на авансово утвърждение от Националния съвет през вчерашния ден дневен ред. Вътрешната съпротива се опита да превземе трибуната. Това не беше позволено, недоволните напуснаха залата, а Корнелия Нинова показа отчета си.

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " Днешното съвещание на 50-ия Конгрес е извънредно значимо, тъй като ще приказваме за идея за нова съвременна, лява стратегия, за идеология, а сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идейни корени ".



фотоси: БГНЕС

Нинова напомни твърдата позиция на партията против затварянето на въглищните ни централи и за градежа на нови нуклеарни мощности.

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " В този смисъл дано и през днешния ден изрично да заявим, че нуклеарни наказания по отношение на Русия ще обрекат българската нуклеарна енергетика, българския стопански живот и животът на българските семейства ".

Пътят на дипломацията е методът за излизане от войната с Украйна, уточни още Нинова. Думите ѝ от трибуната обаче бяха неведнъж заглушавани от крясъци пред залата за нейната оставка.



Дългогодишният водач на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също сложи подписа под настояването за оставка с претекста, че управлението на партията отхвърля да поеме своята отговорност.

Сергей Станишев: " Г-н Гечев назова възможна оставка на Нинова преди вота атентат против Българска социалистическа партия на фона на идните избори. Отказът да се събере на съвещание конгреса директно след избори, да се организира този конгрес преди предварителните избори, това е в действителност атентат пред вероятността на Българска социалистическа партия, тъй като ясно е, че първата стъпка, само че надалеч незадоволителна е смяна в управлението на Българска социалистическа партия ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР