50 години по-късно, изгубеният императорски дворец Domus Tiberiana в Рим

...
50 години по-късно, изгубеният императорски дворец Domus Tiberiana в Рим
Коментари Харесай

Domus Tiberiana – забравеният дворец на римските императори

50 години по-късно, " изгубеният " императорски замък Domus Tiberiana в Рим още веднъж отваря порти като музей навън. Доскоро рушаща се и неразрешена за посещаване развалина наоколо до фамозния Колизеум, Domus Tiberiana е издигнат през първи век след Христа и обичан на император Нерон. Днес дворецът се надява още веднъж да заеме мястото на една от най-големите туристически атракции във Вечния град, написа CNN.

Domus Tiberiana се намира на Палатинския рид - най-старият в Рим - откъдето в продължение на епохи са управлявали императорските династии. С течение на времето обаче обектът се разрушава и през 70-те години на предишния век е затворен заради структурната неустойчивост на някои от руините.

Много римляни го дефинират като " черна дупка " в археологическото сърце на столицата. Сега, след шестгодишна реорганизация, дворецът още веднъж отворя като " разпръснат музей " с находки и стенописи, разпръснати из целия обект, с цел да дават на посетителите визия за античното великолепие на една вечно отминала ера. И това е грандиозно достижение.

Domus Tiberiana е първият императорски замък в Рим, издигнат от император Тиберий, който сплотява и включва в себе си съществуващите преди този момент благороднически имения, издигнати на хълма. Дворецът, заемащ над четири хектара, включвал резиденции, големи градини, места за поклонение и пространства за армията на императора.

Като седалище на властта и политиката в Рим Domus Tiberiana е имал чудесно местонахождение, високо над Палатинския и Римския конгрес, предлагайки на жителите си " балкон с аспект към града ". С течение на времето той е разширяван от други императори, в това число Нерон, който е коронясан на стъпалата му едвам 16-годишен през 54 година от н.е.

Алфонсина Русо, шеф на археологическия парк на Колизеума (в който попада Domus Tiberiana) и водещ археолог на ремонта - изясни, че по време на плана са открити антични антики, доста от които извънредно добре непокътнати. Артефактите - ярки мазилки, стенописи, амфори, керамични съдове, тъкачни машини, теракота и скулптури на божества, свързани с култовете на Изида, Дионисий и Митра - оферират на посетителите пътешестване във времето.

Благодарение на тях това място, населявано в предишното от аристократични фамилии, а по-късно от римски императори, е още веднъж живо ", споделя специалистът.

“Сред новооткритите стенописи са едни от най-ранните рисунки на лимони (считани за другоземен плод в Древен Рим, защото идвали от Далечния изток) и изображение на гладиатор, което потвърждава, че гладиаторските игри от епохата са били ценени от богатите фамилии ”, изяснява Русо.

Императорският замък става папска резиденция на Йоан VII през седми век. В средата на 16-ти век аристократичната фамилия Фарнезе построява на това място обилните градини Orti Farnesiani, които украсява с орнаменти и статуи на нимфи, сатири и фавни.

Този монумент приказва за историята. Възстановихме Domus Tiberiana в предходния му искра, само че следва още работа ", прибавя Русо.

" Това, което прави актуализирания Domus неповторим, е архитектурният жанр. Успяхме да използваме истински материали, с цел да подсилим и заздравим ръчно направените 15-метрови предни арки, които минават около античната настилка на двореца ", безапелационна е Русо.

Това сигурно е привлякло вниманието на обществеността. От повторното си разкриване в края на септември Domus Tiberiana е привлякъл към 400 хиляди гости, което е голям триумф, защото предлага на туристите най-въздействащото посещаване от генерации насам. Археологът и откривател на античния Рим Джорджо Франкети съобщи, че с повторното разкриване на комплекса, Рим е " възстановил едно изгубено украшение ".

Палатинският рид постоянно е бил сцена на властта в Рим. Тиберий евентуално е избрал това място за замък, защото там се е намирала фамилната му резиденция. Не са доста местата като Domus Tiberiana, където в действителност можете да се потопите в достоверния дух на предишното ", споделя археологът.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР