50 души от ромската махала в село Войводиново ще бъдат

...
50 души от ромската махала в село Войводиново ще бъдат
Коментари Харесай

Напрежение заради завръщане на част от ромските семейства във Войводиново

50 души от ромската махала в село Войводиново ще бъдат настанени в обществени жилища. Това обаче са единствено най-нуждаещите, които имат адресна регистрация в махалата. Останалите имат приходи и благоприятни условия да си заплащат квартирите, безапелационни са от община Марица. Решението беше взето на среща с присъединяване на поданици на Войводиново, изселените роми, полицията, администрацията на община Марица, регионалната администрация на Пловдив.

Междувременно близо 300 души от селото остават без работа, откакто нощес цех за месо изгоря изцяло. Разследването на аргументите за пожара ще стартира, откакто огънят бъде напълно сподавен.

За срещата в постройката на община Марица дойдоха към 20 поданици на село Войводиново дружно с кмета Тосев и десетина изселени роми, които бяха придружавани от двама представители на фондация " Рома ". До съществено напрежение не се стигна, само че и двете страни останаха на непримирими позиции.
Недельо Колев- гражданин на с.Войводиново: На цялото село решението е това да не се връщат. Това е решението. Ние сме тука за това да живеят, както би трябвало.Надежда, гражданин на махалата в с. Войводиново: Те споделят, че са противозаконни къщите, в случай че има някакъв метод да ги създадат законни и да си плащаме и ние тогава налози, всичко и отново да си живеем на същото място.
В селото като рискови към този момент бяха отстранени 19 постройки, за други 17 са издадени заповеди за срутване, които сега се апелират.

Днес от общината са поискали държавна поддръжка за настаняването в обществени жилища на 50 от най-нуждаещите се лица.
Димитър Иванов - кмет на общ Марица: Тези жилища, които са в село Войводиново на горещия терен, сега са с изпочупени прозорци, изпочупени порти, няма ток, няма вода тъй че не е редно хората да ги оставим на улицата.Евелина Божикова, правист в община Марица: Идеята да бъдат настанени част от хората във фургони персонално аз не я виждам като реалистична това да стане на територията на Войводиново, тъй като съгласно мен напрежението би ескалирало неимоверно.
Утре предстоят нови диалози в регионалната администрация. Започват и инспекции на домовете, в които ромите са адресно регистрирани.
 Държавата ще настани в обществени жилища най-нуждаещите се роми от Войводиново Държавата ще настани в обществени жилища най-нуждаещите се роми от Войводиново
Представители на ромската общественост, правозащитници и управлението на община "Марица " разискват казуса с противозаконните къщи във Войводиново. Напрежениет...

По време на днешната среща спор провокираха и подхвърлени обвинявания, че пожарът във фабриката за месо е бил тенденциозен.

От пожарната обаче са безапелационни, че досега няма данни за тенденциозен палеж.
Комисар Георги Мангараков - шеф на РДПБЗН - Пловдив: След като бъдат потушени пламъците с сътрудниците от полицията ще влезем и ще разгледаме детайлно всяка част от самата повърхност на обекта....От там ще тръгнем за вероятни версии. Докато не сме сигурни, не можем да кажем какво ще бъде.
Според притежателя на предприятието не може да се приказва за тенденциозен палеж. Цеховете са застраховани, само че дълго време заводът няма да работи.
 Пожарът в завода за месо край Войводиново още не е загасен изцяло Пожарът в завода за месо край Войводиново още не е загасен изцяло
Повече от 20 часа продължава гасенето на пожара в завода за преправка на месо край пловдивското село Войводиново. Огънят е локализиран, само че обособени ог...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР