50,14 точки е средният успех на Випуск 2023 от задължителната

...
50,14 точки е средният успех на Випуск 2023 от задължителната
Коментари Харесай

Добър 3.93 за Випуск 2023 на матурата по български език и литература

50,14 точки е междинният триумф на Випуск 2023 от наложителната матура по български език и литература - или " добър 3,93 ", съгласно данните на Министерството на образованието и науката.

Резултатът е съпоставим, само че малко по-нисък - с към 2,5 т., от този през миналата година, оповестяват от МОН, които оповестиха оценките от държавните зрелостни изпити (те могат да се ревизират през ).

71% от зрелостниците са избрали да пишат по тематиката на есето " Живот в мрежата ", до момента в който 20% са предпочели интерпретативното съчинение по тематиката " Пътят на посвещаването в любовта " върху стихотворението " Посвещение " на Петя Дубарова.

В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е основан текст, а 862 от тях единствено са преписали стихотворението, споделят още от МОН.
Повечето зрелостници се оправят със дилемите, изискващи възпроизвеждане, само че дилемите, изискващи схващане, осмисляне, интерпретиране, използване на наученото, си остават предизвикателство за мнозина.При езиковите дилемите със свободен отговор с най-голям % на осъществимост е задачата, посредством която се ревизира членуването на съществително име, а усложнения се регистрират при използването на бройна форма за мн. ч.При литературните задания със свободен отговор учениците сполучливо се оправят със свързването на изучени произведения с имената на техните създатели, само че мъчно извеждат функционалността на разговора в разказвателен текст.Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.
Най-висок е резултатът на учениците, които са положили втората наложителна матура по непознат език, а най-нисък - в изпитите по география и стопанска система, биология и здравно обучение, философия.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в миналата година). Той дава отговор на оценка добър 4,48.

По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура се явяват всички приключили XII клас, а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, считат специалистите.

30 възпитаници в България са съумели да изкарат две цялостни шестици на матурите си. С две оценки " Отличен ", въпреки и не цялостно шест, са 1086 зрелостници.

Няма абитуриент с 0 точки и на двата изпита, само че няма и подобен със 100 точки на двете наложителни матури, оповестяват още от МОН. Минималният предел за триумф на матурата е 30 точки, а " Отличен " получават всички с 95 или повече точки на изпита.

Най-висок междинен брой точки на матурата по български език и литература са събрали учениците в София-град, Смолян, Пловдив и Варна (средно над 50 т.).

Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените райони, които имат по-високи резултати в този момент спрямо миналата година на първата наложителна матура, означават от МОН.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР