5-метров гълъб, изработен от 250 военни каски, вече се извисява

...
5-метров гълъб, изработен от 250 военни каски, вече се извисява
Коментари Харесай

Зов за мир: 5-метров гълъб от 250 военни каски се извисява в Родопите

5-метров гълъб, направен от 250 военни каски, към този момент се извисява в Родопите.

Инициативата за огромната статуя е на кмета на смолянското село Забърдо Валентин Черпоков. Чрез нея селото изпраща посланието, че желае да бъде комплициран завършек на войната в Украйна и да настъпи мир.

Създателят на гълъба - създателят от родопското село Елховец Антон Урдажиев , е съвсем подготвен с направата на голямата птица.

" Гълъбът е висок към 5 метра и тежи 200 кг. Изработването не беше елементарно, само че с рязане и доста труд нещата се получават. В устата му ще бъде сложена маслинова клонка - като знак на мира, която също ще е направена от желязо ", споделя Урдажиев.

 <b> Антон Урдажиев </b> вдъхва живот на желязото

Антон Урдажиев

Предстои да бъде решено дали скулптурата да бъде боядисана в бяло, защото това е цветът на мира, само че въпреки това, поради боята може да не си проличава, че става въпрос за военни каски. Създаването на гълъба лишава на майстора към един месец, като към днешна дата резултатът е в действителност впечатляващ, написа.

 Каските са изрязвани, с цел да оформят птицата

Преди време Урдажиев създаде с 25 200 пирона 400-килограмова мечка, която се извисява на близо три метра височина. За творбите си Антон най-често употребява арматура, която трансформира най-вече в животни - феникс, скакалец, бухал, охлюв, игуана и други. Активно стартира да се занимава с този тип изкуство, когато преди 6-7 години се връща от София в Елховец. Признава, че се усеща чудесно в родопското село, защото има задоволително пространство за работа и ентусиазъм.

Огромният гълъб от каски ще бъде подложен или до пеещата комбинация при започване на родопското село, или до надписа " Добре пристигнали в Забърдо ", който прилича този в Холивуд.

" Искаме към този момент да свършва войната, с цел да живеем без боязън. Обявяваме се за мир, чийто знак е тъкмо гълъбът ", изясни кметът Черпоков.

Снимки и създател: Иво Ангелов, " България Днес "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР