5,5-килограмов миомен възел отстраниха акушер-гинеколози в УМБАЛ Софиямед“ от 46-годишна

...
5,5-килограмов миомен възел отстраниха акушер-гинеколози в УМБАЛ Софиямед“ от 46-годишна
Коментари Харесай

Гинеколози махнаха 5,5-килограмова миома от пациентка

5,5-килограмов миомен възел отстраниха акушер-гинеколози в УМБАЛ „ Софиямед “ от 46-годишна пациентка. Диаметърът му бил над 18 см. Образуванието е изпълвало 90% от коремната ѝ празнина и е достигало до диафрагмата на дамата.

Тя е ориентирана към лечебното заведение от хирург от Ямбол във връзка различен проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът открива големия миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „ Софиямед “ и акушер-гинекологa доктор Венелин Иванов.

„ След ехографски обзор и следващ скенер потвърдихме съществуването на миомен възел с големи размери, пристискащ аортата и някои от вътрешните органи на дамата. Тя имаше промени с хемодинамиката, проблеми с чревната перисталтика. Нивата ѝ на хемоглобин в кръвта бяха доста ниски заради „ зареждането “ с кръв към миомата.

Това наложи да вземем решение за оперативното ѝ унищожаване. За страдание то не можеше да се извърши нито посредством лапароскопски способ, нито посредством роботизирана намеса, а единствено посредством отворена интервенция, преди която бе осъществено кръвопреливане “, разяснява доктор Иванов. Специалистът добавя, че съществуването на толкоз огромен миомен възел носи животозастрашаващи опасности пред пациентката, в случай че не е бил отхвърлен.

Началникът на отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „ Софиямед “ доктор Валери Нецов, който има над 40 година процедура в реализирането на комплицирани гинекологични интервенции, разяснява, че за първи път в кариерата си вижда толкоз огромен миомен възел.

И двамата експерти поучават при най-малки признаци пациентките да търсят навременна помощ, с цел да не се стига до затруднения. Интервенцията при 46-годишната жена минава сполучливо като все още тя се възвръща планово и няма недоволства. Предстои да бъде изписана преди празниците. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР