4G комуникациите са възможни и с директна космическа връзка през

...
4G комуникациите са възможни и с директна космическа връзка през
Коментари Харесай

4G LTE връзка директно от космоса на обикновен смартфон


4G връзките са вероятни и с директна галактическа връзка през елементарен смартфон 
(снимка: AST SpaceMobile)

Американската компания AST SpaceMobile организира сполучливо опит за предаване на 4G LTE информационен сигнал непосредствено от спътник на ниска орбита към елементарни смарт телефони, които нямат никакви хардуерни модификации.  

Като част от идващия опит, компанията, основана в Тексас, ще употребява своя спътник BlueWalker 3 (BW3) за непосредствено предаване на 5G сигнал към стандартни мобилни устройства, заяви The Verge. 

Тестът за предаване на 4G LTE сигнал непосредствено от орбитален спътник, който в действителност играе ролята на галактическа базова станция, e осъществен в честотния диапазон на американския оператор AT&T в Хавай. По време на опита е употребена и информационна технология Nokia RAN.  

Сигналът, излъчен от спътника AST в ниска околоземна орбита, е достигнал скорост 10,3 Mbps. Това е изцяло задоволително за видео стрийминг, обикновено потребление на интернет, както и за връзки през клетъчна мрежа.  
още по темата
През април тази година AST организира сполучливо и различен забавен тест – за непосредствено сателитно позвъняване сред консуматор на смарт телефон Samsung Galaxy S22 в Тексас и консуматор на iPhone в Япония. 

AST SpaceMobile работи по план за директна сателитна клетъчна връзка от няколко години. Компанията обаче не е единствената, която желае да изпраща данни през космоса. Американската Lynk Global съумя да изпрати текстово известие непосредствено през своя спътник Shannon благодарение на елементарен мобилен телефон още през 2020 г. 

През 2021 година, като част от поредност от проби, елементарни мобилни телефони, без никакви хардуерни модификации, съумяха да се свържат и открият двупосочна връзка със спътника на Link Global, като че ли това беше елементарна наземна клетъчна базова станция.  

Според компанията, стотици хора в Съединени американски щати, Обединеното кралство и Бахамските острови са взели участие в тестването. Връзката е осъществена в моменти на прехвръкване на спътника над териториите на упоменатите страни.  

От идната година колосът Amazon възнамерява да стартира изстрелвания на 83 орбитални спътника, като част от плана Kuiper, които ще предложат сходни благоприятни условия за връзка. 

В прессъобщение AST отбелязва, че BlueWalker 3 (BW3) съставлява масив от 64,38 м² за търговски връзки. Компанията твърди, че това е най-големият спътник, ситуиран в ниска околоземна орбита. Космическият уред работи въз основата на същия 3GPP стандарт като наземните клетъчни мрежи. 

Според основния изпълнителен шеф на AST, Абел Авелан, планът ще даде опция на хората в отдалечени райони да изпращат текстови известия, да правят диалози, да употребяват интернет за евакуиране на файлове и даже да излъчват видео непосредствено през галактически канал. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР