495 души ще обхване проектът Патронажна грижа за възрастни лица

...
495 души ще обхване проектът Патронажна грижа за възрастни лица
Коментари Харесай

495 души ще бъдат включени в проект за патронажна грижа

495 души ще обхване планът " Патронажна грижа за възрастни лица и хора с увреждания “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, с което Варна се подрежда преди всичко в страната по брой евентуални консуматори. Получихме висока оценка от Министерството на труда и обществената политика по време на форума на НАСО, както за този план, по този начин и за цялостната обществена политика на Община Варна, съобщи на конференция през днешния ден кметът Иван Портних. Той благодари на екипа, създал плана, на Таня Василева, шеф на дирекция " Социални действия ", на Луиза Каспарян, началник-отдел в дирекцията. На събитието участва зам.-кметът Коста Базитов, ръководителят на комисията по опазване на здравето към Общински съвет доктор Лидия Маринова, представели на обществени структури и неправителствени организации.

Основната цел на патронажната грижа е възстановяване на качеството на живот и предварителна защита на обществената изолираност на възрастните хора над 65 години. Това ще стане посредством използване на съответни ограничения за поддръжка в домашна среда, даване на почасови социално-здравни услуги, сложни грижи в дома, психическа поддръжка и консултиране. По плана следва да се избере външен снабдител на услугата и да се закупят два автомобила. Целевата група, която може да се възползва са: лица на възраст над 65 години; лица с годно експертно решение на ТЕЛК; с хронични болести, нуждаещи се от дълготрайно наблюдаване и здравни грижи; лица след оперативна намеса и след хоспитализация, изясни ръководителят на плана Янислава Шопова. Стойността на плана е 1 110 795,20 лева, а срокът за осъществяване на плануваните действия - 24 месеца.

„ Последните месеци подписахме договорите за още два значими обществени плана - за създаване на Център за грижа за лица с разнообразни форми на деменция и на Център за обществена рехабилитация и интеграция на лица с увреждания, в това число множествени. Община Варна осъществя 59 обществени услуги с държавно и локално финансиране. Предоставихме и още два нови микробуса за обезпечаване на подвижност на хората с увреждания, броят им става общо осем, а от тях се възползват към 1000 души на ден ", сподели още кметът Иван Портних.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР