481 престъпници с ефективни присъди лишаване от свобода не са

...
481 престъпници с ефективни присъди лишаване от свобода не са
Коментари Харесай

481 убийци и изнасилвачи с присъди са на свобода

481 нарушители с ефикасни присъди " отнемане от независимост " не са арестувани и приведени в пандизите на страната.

Това сочат данните в отчета за активността на прокуратурата за 2021 година Броят им остава неизменен от 2020 година, когато на независимост са 482-ма, наказани да лежат в пандиза, само че е по-малък по отношение на 2019 година (541 души), успокоява прокуратурата.

В отчета се сочи, че това са 3,2% от действително приведените в осъществяване присъди. За осъществяването на наказванията дава отговор прокуратурата, като наказаните се търсят от Главна дирекция " Охрана " към правосъдното министерство и Министерство на вътрешните работи.

В отчета на прокуратурата се споделя, че " измежду главните аргументи за несъблюдение на тези правосъдни актове е укриването на наказаните лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната активност и установяването на тяхното местоположение ".

Разпределени по апелативни региони, най-вече са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският регион със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат надлежно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е " изтървала " един наказан, а спецпрокуратурата - петима.

В отчета на прокуратурата няма данни защо са наказани укриващите се нарушители. Преди време обаче изследване на " Сега " откри, че измежду тях има доста убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки закононарушения.

Някои от нарушителите се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са реализирани със съглашение - т.е. те са се явили в съда, с цел да утвърди договорката им с прокуратурата и по-късно са избягали под носа й.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години тематиката с изчезващите нарушители влезе и в отчета на Брюксел и Европейска комисия предложи да се запълнят празнините.

Още през 2015 година бяха направени измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които регламентират, че когато възбраната за овакантяване на страната е доказана или наложена в правосъдното произвеждане след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се лишават документите за идентичност и му се издават заместващи документи.

Уредбата по какъв начин да става това обаче се одобри едвам предходната година и е в действие от август 2021 година Правилникът за персоналните документи към този момент гласи, че подсъдимите, които имат наложена от съд възбрана за овакантяване на страната, ще получават краткотрайна персонална карта, а истинската ще остава на предпазване в Министерство на вътрешните работи.

За осъществяването на наказванията има отминалост, тъкмо както и за наказателното гонене. Абсолютната отминалост да осъществяване на присъдата пожизнен затвор е 30 години. За санкции над 10 години срокът е 22 години и половина.

За присъди от 3 до 10 година безспорната отминалост е 15 години. Ако става дума за отнемане от независимост под три години, тогава отминалостта е 7 години и половина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР