45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до

...
45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до
Коментари Харесай

45%: Изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места

45% от българите считат, че изкуственият разсъдък ще докара до загуба на работни места. 37% се тормозят, че може да размени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият разсъдък би трябвало да бъде неразрешен, тъй като основава заплаха за хората. Това са част от главните заключения в изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на изкуствения разсъдък.

Мнозинството от българските жители (63%) твърди, че знае какво съставлява изкуственият разсъдък. Всеки 4 от 10 души показват негативно отношение към потреблението му. Младите са най-позитивно настроени, а с повишаване на възрастта делът негативни отговори се усилва.

За близо две трети новините и изявленията, свързани с изкуствен интелект, не съставляват интерес.

Най-приемлива за обществото е използването на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и софтуерния бранш. Самоуправляващите се транспортни средства и използването на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо съмнение. Мнозинството от българите не биха се доверили на използването на изкуствен интелект и в области като обучение, финансови услуги, счетоводство и публицистика.

Близо половината от популацията (45%) счита, че изкуственият разсъдък ще докара до загуба на работни места, а единствено 4% - че ще сътвори нови такива. 37% се тормозят, че изкуственият разсъдък може да ги заплаши директно като размени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските равнища на терзание се записват измежду хората до 30 година

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% поддържат концепцията изкуственият разсъдък да бъде оставен да се развива свободно, тъй като ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) считат, че изкуственият разсъдък би трябвало да бъде неразрешен, а други 57%, че би трябвало да бъде контролиран, с цел да не основава заплаха за хората.

Изследването е осъществено в интервала сред 10 и 16 юни 2023 г измежду 1008 души на възраст 18+.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР