45-годишният Кирил Стремоусов, назначен от Русия заместник-ръководител на Херсонска област

...
45-годишният Кирил Стремоусов, назначен от Русия заместник-ръководител на Херсонска област
Коментари Харесай

Назначеният от Русия зам.-ръководител на Херсонска област загина в катастрофа

45-годишният Кирил Стремоусов, назначен от Русия заместник-ръководител на Херсонска област в Южна Украйна, почина в сряда в автомобилна злополука, предадоха съветските държавни осведомителни организации, представени от Ройтерс.

" Вярно е ", оповестиха сбито за медиите от пресслужбата на районния " губернатор " Владимир Салдо, без да уточнят събитията към гибелта на Стремоусов.

Впоследствие самият Салдо удостовери, че неговият заместител е умрял при пътнотранспортно произшествие в Херсонска област.

На 28 септември Стремоусов получи съветски паспорт, напомня ТАСС.

Кирил Стремоусов беше едно от най-известните обществени лица по време на съветската окупация в Украйна, който постоянно публикуваше видео актуализации в обществените медии - в това число в транспортни средства, движещи се с висока скорост - за обстановката на фронтовата линия.

През предишния месец Русия предприе анексиране на южната украинска област Херсон и на три други, откакто провежда това, което Москва назова " референдуми ", които обаче бяха отхвърлени като противозаконна машинация от Киев и от Запада.

Стремоусов беше прочут с нападателни изказвания в обществените медии, последното от които беше в сряда.

Смъртта му през днешния ден бе доказана и от изпълняващия длъжността началник на съветската администрация на Херсонска област Владимир Салдо.

" Много ми е мъчно да кажа, че Кирил Стремоусов умря през днешния ден. Той умря на територията на Херсонска област, движейки се в кола, попадна в злополука ", написа той в канала си в Telegram.

Министърът на опазването на здравето на Херсонска област Вадим Илмиев сподели пред кореспонденти, че случаят е станал на автомагистралата Херсон-Армянск. Проектът WarGonzo заяви, че Стремоусов е умрял покрай град Геническ, Херсонска област.

Съболезнования за гибелта на Стремоусов изрази и губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

" Току-що разбрах за гибелта на Кирил Стремоусов. Наскоро го срещнах персонално. Той беше същински родолюбец на Русия, самоуверен и самоуверен, поддържаше връзка във всяка обстановка и смяташе за собствен дълг да осведоми жителите на Херсонска област за всичко протичащо се. Така беше и тази заран. Това е непоправима загуба ", написа той в канала си в Telegram.

Стремоусов е роден в село Голмовски, Донецка област, през 2018-19 година той беше ръководител на Херсонския клон на Социалистическата партия на Украйна, от 2021 година е член на проруската партия " Держава ". Стана заместник-началник на Херсонска област, откакто районът мина под контрола на съветските сили.

На 16 март 2022 година, няколко седмици след прекосяването на Херсонска област под съветски надзор, в интернет беше оповестено видео от среща в Областния съвет на Херсон, на която няколко души оповестиха основаването на " избавителен комитет за мир и ред. " Стремоусов, който управлява тази комисия, разгласи, че " районът желае да откри търговско-икономически, обществени и културни връзки с Русия ".

На 27 април РИА Новости заяви, че в Херсонска област са образувани нови администрации, в това число регионалната. Той беше управляван от 65-годишния Володимир Салдо, който беше кмет на Херсон през 2002-2012 година и национален народен представител от Върховната рада на Украйна от Партията на районите. Стремоусов се разгласи за заместник-балансьор.

На новия си пост Стремоусов се отличи с омразни изявления и кавги. Той предложи да се " причисли " Херсонска област към Русия без осъществяване на референдум и оповестяване на независимос.

На 6 октомври Стремоусов насочи остра рецензия против " московските генерали " и предложи министърът на защитата на страната Сергей Шойгу да се простреля поради неуспехите на съветската войска в Украйна, в доста рядко обществено неодобрение на висшето управление на Кремъл.

На 4 ноември Стремоусов разгласи, че в Херсон се вкарва денонощен полицейски час и единствено няколко часа по-късно съобщи, че не се плануват ограничавания за придвижването на жителите отвън нощния полицейски час, който е в действие от много време.

Напоследък той призоваваше цивилните да се изтеглят от западния бряг на река Днепър предвид на възходящата украинска контраатака, целяща връщане на територия, завзета от съветските сили в първите дни на войната.

Новината за гибелта на Стремоусов идва на фона на спорни известия за допустимо евакуиране на съветските военни от Херсон, отбелязва съветската секция на Би Би Си като оповестява, че по-рано през днешния ден военни блогъри са съобщили, че съветските флагове са почнали да изчезват от административните здания в окупирания Херсон.

Преди ден окупационните управляващи на Херсонска област оповестиха завършването на проведената евакуация (украинските управляващи я назовават ​​принудителна депортация) на жителите на десния бряг на Днепър. Назначени от Русия чиновници също се реалокираха на левия бряг в очакване на украинска контраатака, показва още Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР