45-годишен български гражданин, който живее в чужбина, е авторът на

...
45-годишен български гражданин, който живее в чужбина, е авторът на
Коментари Харесай

Българин в чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби в София

45-годишен български жител, който живее в чужбина, е създателят на подправените сигнали за бомби в София от последните дни: на летището в София, НДК и Народното събрание. Освен до обекти в България, той е подавал сходни сигнали и за други институции в европейски страни.

Сигналите се подавани от карта на непознат мобилен оператор. Мъжът към момента не е арестуван.

Ст. комисар Ивайло Иванов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи: Действаме с партньорските служби по неговото определяне на местоположение и задържане. В България обратно във времето са водени досъдебни производства по същия мотив, той доста такива сигнали е подавал. Искам да обърна внимание, че това действие е наказуемо и по Наказателен кодекс, и по закон за телефон 112.
В България през годините са водени досъдебни производства по същия мотив по отношение на подадени от него доста сходни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от Наказателен кодекс и по Закона за ЕЕН 112, като по Наказателен кодекс е планувано наказване в това число „ отнемане от независимост “, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е планувана сериозна санкция в размер от 10 000 до 20 000 лева, като е планувано търсене и на обезщетение за породените вреди и направените от службите разноски. Службите реагират неотложно по одобрена процедура на всеки сходен сигнал, изразходва се голям запас, освен от полицията, уточни шефът на Столична дирекция на вътрешните работи и посочи, че единствено през последните дни подадените злоумишлени позвънявания са няколко –за Аерогара – София, за НДК, за Народно събрание, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Ст. комисар Ивайло Иванов заяви още, че дейните дейности с партньорските служби не престават в стеснен контакт. Изяснено е, че българският жител от няколко години не е на територията на България. Според данните досега от 2012 година 45-годишният е подавал сходни сигнали за разнообразни публични обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има престъпна регистрация за шофиране на МПС след приложимост на алкохол. Мотивацията за дейностите му следва да бъде изяснена в процеса на работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР