45 българки учени с проекти от над 15 научни области

...
45 българки учени с проекти от над 15 научни области
Коментари Харесай

45 дами от 15 научни области ще се борят за научните награди „За жените в науката“

45 българки учени с планове от над 15 научни области ще се състезават за научните оценки „ За дамите в науката “. Срокът за кандидатстване за годишния теоретичен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oreal бе 30 април 2018 година Тазгодишното издание е най-разнообразното в 8-годишната история на състезанието в България, което записва интерес от страна на дами учени от над 15 области. Отлични кандидатури са получени от сферите: молекулярна биология и биотехнологии, през химия и физика, и чак до геодезия и геология.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от потвърдени имена в българската просвета. Победителките от състезанието за 2018 година ще бъдат оповестени на публична гала през есента на 2018 година, на която ще получат научните си награди по 5000 евро всяка. Това е една от най-високите научни стипендии, които се присъждат в страната ни.

„ За дамите в науката “ 2018 е осмото издание на стипендиантската стратегия в България. Като част от него дамите с трайни ползи в науката у нас бяха провокирани още веднъж да показват своя теоретичен гений и да аплайват с авторски план за стипендиите. Целта на програмата е посредством премиите да се отдаде справедливо внимание на младите дами учени в България, да ги насърчи да се занимават с научна активност и да ги подтиква да осъществят и най-смелите си научни хрумвания.

За осма поредна година публични сътрудници на Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ в България са Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България. Основен медиен сътрудник на самодейността е сп. „ Българска просвета “.

Една от стипендиантките ще завоюва и опция да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L’Oreal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията да се срещнат със международни светила в науката и да презентират научните си планове на интернационалната сцена.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР