435 000 пойни птици са били незаконно уловени и убити

...
435 000 пойни птици са били незаконно уловени и убити
Коментари Харесай

Над 400 000 пойни птици са незаконно уловени в Кипър миналата есен

435 000 пойни птици са били нелегално уловени и убити в Кипър предходната есен , съгласно отчет на BirdLife Cyprus, RSPB и the Committee Against Birds Slaughter (CABS). Това е част от скорошното увеличение на бракониерството, оповестиха от The Guardian.

Остров Кипър е спирка при годишните есенни миграции на доста птици сред местата им за размножаване в Европа и местата за зимуване в Африка. Сред набелязаните типове са огромното черноглаво коприварче, птиците мухоловки, еловият артист, брезовият артист, блатното шаварче и свиленото шаварче.

Установено е, че нарушителите употребяват примамки и високоговорители, които възпроизвеждат птичи песни , с цел да примамят дребните птици като червеноперки и врабчета. Така те си вършат гнезда в храстите и овощните градини, където ги хващат с мрежи или клони, покрити с лепило. Според отчета по-късно биват продадени на заведения за хранене за консумация като част от локалното ядене амбелопулия, което се подготвя с мариновани или варени пойни птици.

Практиката на улов на пойни птици за консумация е неразрешена в Кипър през 1974 година Преди две десетилетия над 2 милиона птици са били улавяни всяка година, като над 10 милиона са били убити през 90-те години. Оттогава кипърските управляващи работят взаимно с BirdLife Cyprus, CABS и RSPB за понижаване на трагичната цифра. Въпреки че броят на уловените понижава през последното десетилетие, предходната година беше маркирано нарастване от 90 000 по отношение на 2022 година

Мартин Хеликър, ръководител на BirdLife Cyprus, съобщи: " Въпреки в действителност положителния прогрес през последните години, тази есен ни беше напомнено, че това може бързо да се промени, в случай че ресурсите за правоприлагане не бъдат поддържани. "

От звеното за битка с бракониерството на английската военна база в Кипър - Суверенната базова зона (SBA), са оповестили, че ресурсите им доста са намалели при започване на есенния сезон през 2023 година

Томас добави, че е належащо полицейско наличие, с цел да се поддържат ниски равнищата на улов на птици. " В продължение на две десетилетия нашето интернационално партньорство сподели, че можем да работим дружно, с цел да се оправим с тази незаконна активност - посредством директни дейности на място, подкрепени от наказателни дейности, " уточни той.

" Тази есен обаче сподели, че към момента би трябвало да се направи доста, изключително в Република Кипър. "

Хеликър напомни, че от BirdLife Cyprus организират акция за повишение на информираността , за " да се реализира смяна в сърцата и мозъците на локалната просвета, от храненето до отбраната и угриженост за птиците. "

" Това е още по-голямо предизвикателство за превъзмогване, само че ние сме решени да продължим и сме уверени, че в последна сметка ще забележим позитивна смяна в интерес на опазването на птиците ", добави ръководителят на BirdLife Cyprus.
 Полицията откри 54 предпазени типове птици в столично жилище
Полицията откри 54 предпазени типове птици в столично жилище

По случая е арестуван 21-годишен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР