43-годишен турски гражданин е с повдигнато обвинение за незаконно пренасяне

...
43-годишен турски гражданин е с повдигнато обвинение за незаконно пренасяне
Коментари Харесай

Закопчаха турчин за контрабанда на златни монети и подкуп на Капитан Андреево /снимки/

43-годишен турски жител е с повдигнато обвиняване за нелегално преместване на антични монети на обща стойност 40 хиляди лв. и за предложение на рушвет, заяви Окръжната прокуратура в Хасково.
На 21 март, на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " мъжът бил хванат със 131 археологически обекти - 94 златни римски, византийски, персийски, малоазийски монети от 5 век до 11 век и 37 монети - сребърни средновековни дирхами, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред и не са съпроводени с документ за генезис и за способа на придобиването, на обща стойност 40 000 лв..
При прекосяването през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " турският жител не заявил монетите. Те били открити при инспекция от митнически чиновник и с цел да не му ги конфискуват, обвиненият дал рушвет от 1500 евро. Сумата била предопределена за старши митнически контрольор, с цел да не му сътвори акт за определяне на административно нарушаване и да не задържи предметите и транспортното средство.
Митническият чиновник не взел парите и незабавно уведомил дежурен проверяващ служител на реда. Археологическите полезности са били конфискувани по съответния законов ред и приложени като материални доказателства по делото.
Установено е, че обвиненият закупил археологическите полезности от Турция, като за тях платил 10 000 $. Монетите били направени най-вече от злато и сребро. Обвиняемият имал желание да ги продаде на двойна цена в страна в Западна Европа.
Обвиняемият е арестуван за период от 72 часа. Предстои прокуратурата да изиска непрекъснат арест.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР