42% от организациите по света определят недостига на специалисти по

...
42% от организациите по света определят недостига на специалисти по
Коментари Харесай

Пазарът на услуги за киберсигурност избуява


42% от организациите по света дефинират дефицита на експерти по ИТ сигурност като съществена “болка ” в ИТ отделите си (снимка: CC0 Public Domain)

Разрастването на киберпрестъпленията и увеличението на броя на случаите на злоумишлен програмен продукт провокират незабавна преоценка на тактиките за инфосигурност във всички промишлености и организации. Атакуемата повърхнина се усили фрапантно вследствие на постоянното нахлуване на облачни платформи и нарасналото потребление на приложения за смарт телефони. Тази среда, плодородна за закани, докара до пропорционална ескалация на растежа на пазара на услуги за киберсигурност. В резултат, пазарът на услуги за киберсигурност е достигнал 208,3 милиарда щатски $ за 2023 година и му следва разгръщане до $445,3 милиарда през 2032 година при междинен годишен ритъм на напредък от 8,8%.

Бързото създаване и внедряване на системи за сигурност, задоволително способни да предотвратят евентуални хакерски закани, придобива сериозно значение през днешния ден. Това е безвъзвратен императив на фона на непрекъснатото увеличение на зависимостта от цифрово предпазване на данните, облачните услуги, дигитализацията на бизнеса. Принос има и регулаторната среда.

Насоките на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) изискват бърза идентификация и докладване на хакерски атаки в границите на 72-часов прозорец. Това е значимо за потребителите, само че усилва в допълнение потребността бизнесът да укрепи своите отбрани и цялостната си киберсигурност, споделят анализаторите от DataHorizzon Research.

Секторите на банкирането, финансовите услуги и застраховането означават фрапантен скок, когато става дума за хакерски атаки. Финансовият бранш постоянно е бил на прицел, само че в този момент атакуемата повърхнина е доста разширена. Това се дължи на всеобщото потребление на мобилни устройства и на онлайн платформи за парични транзакции. Поради това организациите в сектора създават и внедряват усъвършенствани и устойчиви ограничения за осведомителна отбрана.
още по темата
Същото се отнася и за държавния, отбранителния и ИТ бранша. Прилагането на надеждни проекти за реакция при произшествия в киберсигурността става фундаментално и незаменимо за оцеляването и за поддържането на доверието сред клиенти и сътрудници.

На фона на всичко това не е чудно, че пазарът на услуги за киберсигурност избуява. Той включва набор от услуги като да вземем за пример тестване за навлизане (пентестинг), награди за разкриване на неточности („ баунти “ програми) и управляемо реагиране при разкриване на закани. Благодарение на професионализирането на услугите за киберсигурност, търсенето им напоследък нараства доста.

Принос за това има и продължаващият недостиг на експерти в региона на киберсигурността. Кадърните специалисти в тази ниша са все по-трудни за намиране и за задържане. 42% от организациите по света сочат „ наличността на ИТ личен състав “ като съществена болежка, когато става дума за е-защита, показват анализаторите на IHL Group.

Пак по техни данни, „ най-добре справящите се “ компании влагат 285% повече в киберсигурност спрямо останалите бизнеси, наблягайки връзката сред вложенията във външни услуги за киберсигурност и растежа на продажбите.

Индустриите, които ще продължат да развиват пазара на услуги за киберсигурност, включват финансите, търговията на дребно, ИТ и телекомуникациите. Предвижда се това „ владичество “ да продължи в идните години, катализирано от увеличението на цифровизацията. Принос обаче ще има и развиването на „ стартъп просвета “ в разнообразни промишлености, които дават приоритет на цифровите нововъведения.

Прогнозите демонстрират, че Северна Америка ще остане преобладаващият пазар за услуги за киберсигурност, запазвайки забележителен пазарен дял през идващите години. Търсенето на киберсигурност и новаторските практики служат като съществени фактори за напредък на пазара в Съединени американски щати.

Глобалният пазар на услуги за киберсигурност ще изпита 8,8% междинен годишен ритъм на напредък до 2032 година, като се чака софтуерният прогрес и скокът в търсенето на цифрова сигурност да подтикват развиването на промишлеността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР