42-годишният Риши Сунак бе назначен за премиер от краля на

...
42-годишният Риши Сунак бе назначен за премиер от краля на
Коментари Харесай

Риши Сунак стана официално премиер на Великобритания и обеща да поправи грешките допуснати от Тръс

42-годишният Риши Сунак бе назначен за министър председател от краля на Англия Чарлз III. Аудиенцията сред крал Чарлз и новия министър-председател е символичното предаване на властта, съчетано с гала и политически прагматизъм. Това е обред на последователност на фона на големи политически разтърсвания, написа Би Би Си.

Това е една от основните конституционни функции на краля - и една от тези, които майка му Елизабет II одобри доста съществено, дотолкоз, че макар неприятното си здраве организира последната си среща с Лиз Тръс, когато тя стана министър-председател предишния месец.

Нарича се " целуване на ръка ", само че е по-скоро реверанс и здрависване по време на срещата, на която монархът публично желае от новия министър-председател да сформира държавно управление. Това е първата сходна среща на краля, тъй че и двамата мъже към момента са в нови функции.

След няколкото публични фотоси първоначално, това е първата частна среща, която слага началото на поверителните седмични аудиенции, които се организират сред краля и премиера.

След аудиенцията при краля, Риши Сунак произнесе първата си тирада като министър председател. Сунак съобщи, че е определен за поста, с цел да " поправи " " грешките ", позволени от Тръс.

" В момента Англия е изправена пред дълбока икономическа рецесия. Последиците от COVID-19 към момента са налице, а войната в Украйна е разрушила пазарите по целия свят ", сподели той.

Лиз Тръс е била права, когато е желала да усъвършенства растежа. Това е " благородна цел ". Той се възхищава на нейното " безпокойствие ". Но съгласно него са били позволени неточности.

И той е определен за министър-председател, с цел да " поправи " тези неточности.

Предстоят " сложни решения ", сподели Сунак и напомни, че по време на пандемията е направил всичко допустимо да отбрани хората и предприятията.

" Винаги има ограничавания, в този момент повече от всеки път. Но ви давам обещание, че ще проявя същия метод към провокациите, пред които сме изправени през днешния ден. Правителството, което ще управлявам, няма да остави идващото потомство, вашите деца и внуци, с дълг, който би трябвало да бъде заплатен... Ще обединя страната ни не с думи, а с дейности. Ще работя ден след ден, с цел да реализирам резултати за вас. Това държавно управление ще се отличава с честност, професионализъм и отчетност на всяко равнище ", сподели новият английски министър председател.

Преди Сунак, при краля на Англия бе напускащата поста министър председател Лиз Тръс, която без значение от това, че стана най-кратко управлявалият министър-председател на Обединеното кралство, се оказа по този начин, че при встъпването й в служба на трона бе един монарх (покойната Елизабет Втора), а при напускането - различен.

Чарлз Трети одобри оставката на Тръс, като по-късно Бъкингамският замък заяви в изказване: " Достопочтената депутатка Елизабет Тръс имаше визита при краля тази заран и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на Министерството на финансите, която Негово Величество имаше удоволствието да одобри ".

Преди това Тръс организира последното съвещание на държавното управление си, след което държа тирада пред премиерската резиденция на " Даунинг стрийт " №10.

Тръс съобщи, че премиерският пост я е предиздвикал да бъде " по-убедена от всеки път ", че Обединеното кралство се нуждае от смела смяна в политиката, че времето, прекарано на поста, я е оставило " по-убедена от всеки път, че би трябвало да бъдем смели и да се надигнем пред провокациите, пред които сме изправени ". Тя поддържа думите си с откъс от римския мъдрец Сенека, съгласно който " не дръзваме да предприемем нещо не тъй като нещата са сложни, а нещата са сложни, тъй като не дръзваме ".

" Ние просто не можем да си позволим да бъдем страна с невисок напредък, в която държавното управление поема все по-голям дял от националното ни благосъстояние и в която има големи разлики сред другите й елементи. Трябва да се възползваме от свободите, които ни дава Brexit, с цел да вършим нещата по друг метод. Това значи да осигурим повече независимост за нашите лични жители. И да възстановим властта на демократичните институции. Това значи по-ниски налози, тъй че хората да могат да задържат повече от парите, които печелят.

Тя съобщи, че държавното управление е осигурило опцията страната да оплаче кончината на кралица Елизабет Втора и да посрещне крал Чарлз III като нов монарх - значим миг в историята на страната.

Правителството е работило " незабавно и уверено " в интерес на фамилиите и бизнеса, сподели Тръс. " Ние отменихме нарастването на националното обезпечаване. Помогнахме на милиони семейства да платят сметките си за сила и на хиляди предприятия да избегнат банкрут. Връщаме си енергийната самостоятелност, тъй че в никакъв случай повече да не сме подвластни от съмненията на международните пазари или от злонамерени непознати сили.

Тръс акцентира поддръжката си за Украйна и съобщи, че пожелава на Риши Сунак триумф за положителното на страната. Тя благодари на фамилията и приятелите си, на екипа си в № 10 и на чиновниците си по защитата. И споделя, че с неспокойствие чака да прекарва повече време в своя изборен регион Югозападен Норфолк и да служи от него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР