42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на

...
42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на
Коментари Харесай

След обвинение за кражба на 12 колбаса преди 17 години: Оправданият осъди прокуратурата

42-годишен столичанин осъди прокуратурата за нелегално обвиняване в кражба на 12 броя пакетирани салами - филе, луканка, пастърма, суджук, на обща стойност 90 лв.. Ще би трябвало да получи обезщетение от 15 хиляди лева Решението е на Софийския градски съд не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Софийски апелативен съд, съобщи " 24 часа ".

Разследването за кражбата малко след среднощ на 29 ноември 2005 година от денонощен магазин в София в началото е било против незнаен причинител. Два месеца по-късно И. В. е притеглен като обвинен и му е избрана парична гаранция от 50 лева Няколко пъти делото е влизало в съда и връщано назад на прокуратурата.

Окончателно мъжът е оневинен след 16 година и 10 месеца, в края на 2022 година След това е завел дело против прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че през цялото това време той бил под непрекъснатото напрежение и стрес, че по отношение на него се води наказателно произвеждане за закононарушение, което не е правил и което се санкционира с до 8 година затвор. Мъжът счита още, че воденото в продължение на години наказателно произвеждане породило напрежение сред него и околните му, а в този интервал му се родил наследник. Всяко правосъдно съвещание предизвиквало паника и безпокойствие в връзките с майката на детето му, както и с неговите работодатели. Чувствал се нерешителен за бъдещето. Отказвал да поддържа връзка пълноценно с другите, станал нервозен и елементарно експлозивен. Загубил вяра за бъдещето и вярата в справедливостта. Имал предпочитание със фамилията му да заминат в чужбина, с цел да потърсят по-добри благоприятни условия за развиване, само че поради наказателно произвеждане това било невероятно.

Прокуратурата пък твърди, че за интервала от 2004 година до 2011 година, той е осъждан за 8 закононарушения. Имало данни за водени още 11 други досъдебни производства. Бил е арестуван в следствения арест, както и няколко пъти в пандиза. В продължение на повече от 3 година в интервала на това наказателно произвеждане, той е изтърпявал наказване и е бил арестуван под стража по други наказателни производства. Прокуратурата прави извод, че И. В. е бил с трайно построени незаконни привички, още преди да му издигнат обвиняване за кражбата от магазина и не може да се направи правилно разграничаване дали твърдяните в исковата молба вреди са в причинно-следствена връзка с това дело или с другите водени против него наказателни производства, престоя му в следствените арести и пандиза, както и множеството престъпни регистрации и зависимости.

Съдът реши, че 15 хиляди лева са задоволителни като обезщетение за нелегално повдигнатото обвиняване и за траялото извънредно дълго време дело.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР