41 100 000 лева са капиталовите инвестиции на членовете на

...
41 100 000 лева са капиталовите инвестиции на членовете на
Коментари Харесай

Българските пивовари са инвестирали над 41 милиона лева през 2017-а

41 100 000 лв. са финансовите вложения на членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2017 година Те са вложени в възобновяване на индустриалната база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, с високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в рационализация и създаване на цехове за предпазване на първични материали, логистични центрове и съоръжения за био-анаеробно филтриране на отпадните води.

Резултатите на промишлеността, както и цялостната картина за активността на организацията за предходната година, бяха показани на извършеното при започване на месеца годишното общо заседание на организацията. От СПБ регистрират стабилно развиване на сектора с високи стойности на дълготрайните материални активи на членовете на сдружението, разширение на продуктовото портфолио и на нововъведенията за изцяло бизнес развиване.

От стартирането на процеса на приватизация на пивоварната индустрия в страната през 1994 година до през днешния ден в бранша са вложени над 1 милиард и 240 милиона лв., оповестяват още от организацията. Данните от последните години демонстрират, че по главните индикатори за напредък на категорията като произвеждане, реализация, консумация на бира на глава от популацията са реализирани едни от най-високите равнища от 30 години насам. Това дава индикации, че пазарът от ден на ден се насища и прогнозите за 2018 година би трябвало да са умерени ", изясни изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова.


" Карлсберг България " държи към този момент съвсем 1/3 от пазара на бира у нас

Компанията пораства с помощта на мощните си локални марки

Тя е безапелационна обаче, че конкуренцията сред обособените играчи на бирения пазар в страната ще стане още по-силна. Факт, който постоянно е в интерес на потребителите и е най-хубавият тласък за разширение на гамата от нови марки и асортименти питие, поддържане на безупречното качество на продуктите, основаване на изобретателни маркетинг решения.

Приоритет за всички пивоварни и малцови компании продължава да бъде развиването им като новаторски предприятия. " А това значи, че през идната година ще продължат вложенията в софтуерни, организационни, продуктови и търговски нововъведения ", сподели още Радомирова. Според специалистите това е от основно значение за конкурентоспособността освен на обособените производители, само че и за пивоварния бранш като цяло.

Пазарните данни, изнесени от СПБ, демонстрират, че членовете на сдружението за 2017 година са осъществили общо 5 130 000 хектолитра бира, с 50 820 хектолитра по-малко от 2016-а. Продължава позитивната наклонност за понижаване на каузи на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на 100, на кеновете - 15% и на кеговете - 6%. През предходната година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които би трябвало да се прибавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

Членуващите в СПБ пивоварни сдружения общо заемат към 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% индустриален дял от създаваното у нас питие. По данни на Агенция " Митници " постъпленията от данък за бира през 2017 година са 79 376 485 лева, от които приносът на членовете на СПБ е 95%. За поредна година понижават и количествата на бира от импорт (EС и трети пазари), като за 2017 година импортът е 499 000 хектолитра.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР