40 пъти повече случаи на скарлатина у нас от началото

...
40 пъти повече случаи на скарлатина у нас от началото
Коментари Харесай

Бум на заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас

40 пъти повече случаи на скарлатина у нас от началото на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. Епидемиолозите регистрират взрив и при заболелите от варицела, за това заяви NOVA .

От карантина в карантина - по този начин минават последните месеци за някои от групите в столичната 21-ва детска градина „ Ежко Бежко ”. „ Те се разболяват лавинообразно. Понякога се случва цялата група да е прекарала тази болест ”, разяснява Лъчезара Димитрова от детското заведение.

За разлика от преди, в графата „ инфектирани ” през 2023 година са попаднали от ден на ден деца, означават от градината. „ Тази година разболелите се дечица са 53. За предходната образователна са били 34. От скарлатина разболелите са 26 досега ” , посочи Димитрова.

Личните лекари също не престават да записват случаи на инфектирани както на кърмачета и дребни деца, по този начин и на възрастн и. „ Тази година имаше взрив и на скарлатина, и на варицела. Скарлатина – още януари, февруари. Имах дете с толкоз тежка варицела, че нямаше празно място по кожата от обриви, в това число и спазъм направи ”, изясни педиатърът в ДКЦ „ Софиямед ” доктор Сашка Порязова.

Пикът към този момент е отминал, успокоява основният държавен здравен контрольор. „ Миналата седмица имахме 78 случая на скарлатина. Те са с 10 по-малко от предната. Вече влизаме в естествени равнища, които знаем от предходни интервали ”, разясни доцент Ангел Кунчев.

Въпреки че кривата на заболеваемостта последователно върви надолу, лекарите предлагат имунизациите против варицела, които не са включени в наложителния имунизационен календар.

Срещу другата рискова болест - морбили, имунизациите не са пожелателни, а наложителни, припомнят експертите. Регистриран случай на морбили у нас няма от предходната година насам, съобщи още доцент Ангел Кунчев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР