4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс

...
4 Веста е третият по големина астероид в основния пояс
Коментари Харесай

Открит е астероидът 4 Веста

4 Веста е третият по величина метеорит в главния пояс с размери почти 530 на 468 km. Открит е на 29 март 1807 година от немския астроном Хайнрих Вилхелм Олберс и носи името на богинята на домашното огнище от римската митология Веста. Името е препоръчано от математика Карл Фридрих Гаус. До откриването на идващия метеорит 5 Астрея минават 28 години.
Физически характерности
 Създаден е Болшой спектакъл Създаден е Болшой спектакъл
Болшой спектакъл е най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва. За...
Високото албедо го прави най-яркия метеорит и единствения забележим от време на време с невъоръжено око.
В зората на Слънчевата система вътрешността на Веста евентуално е била разтопена, позволявайки диференциация на вътрешните пластове. Кората му се състои от базалтови скали образувани под действието на вулканизъм в далечното минало на метеорита, до момента в който за вътрешността му се смята че се състои най-вече от желязо и никел.
За скалистите и стоманените астероиди са смята че са останки от разрушени в резултат на конфликти тела от ранната Слънчева система сходни на Веста, като скалистите астероиди са елементи от силикатната им кора, а стоманените – елементи от ядрата им.
Снимки на телескопа Хъбъл от 1996 година разкриват просторен кратер на повърхността на метеорита с диаметър от 430 km. За конфликта образувал кратера се счита че е породил и V-клас метеоритите. През 2001 година за метеорита 1929 Кола беше открито че произлиза от вътрешността на кората на Веста, както и точното му местоположение преди конфликта който го е изхвърлил на независима орбита.
 Робърт Кох афишира, че е разкрил причинителя на туберкулозата Робърт Кох афишира, че е разкрил причинителя на туберкулозата
Специфичният извършител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наименуван още микроб на Кох. Той бива 5 съществени вида (човешки, гове...
Ефектът на Ярковски поражда разбъркване на орбитите на метеоритите от семейство Веста. Някои от членовете се станали близкоземни метеорити като 9969 Браил, като някои от по-малките попадат на Земята като астероиди. За Веста се смята че е източник на ХЕД метеоритите.
Дон (на британски: Dawn), изстрелян на 27 септември 2007 година, е роботизиран галактически транспортен съд изпратен от НАСА на галактическо проучване към два от най-масивните членове на астероидния пояс: метеорита 4 Веста и планетата джудже 1 Церера. Даун е плануван да изследва Веста сред 2011 и 2012 и Церера през 2015 година Той ще бъде първия уред посетил едно от двете тела. Ето и самата Веста снимана от Дон.
НАСА възнамерява да изпрати апарата Зора на орбита към Веста през интервала 2010 – 2011 година
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР