4 астронавти се прибират у дома от космическата станция, след като ураганът премина през Флорида

...
Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.
Коментари Харесай

Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.

Четирима астронавти приключиха шестмесечния си престой на борда на Международната космическа станция в неделя и се отправят към кацане край бреговете на Флорида дни след като ураганът Идалия опустоши части от щата.

Астронавтите, членове на мисията Crew-6, управлявана съвместно от НАСА и SpaceX, се качиха на своята капсула Crew Dragon в неделя и напуснаха космическата станция в 7:05 сутринта ET. Очаква се екипажът да прекара един ден на борда на превозното средство с ширина 13 фута, докато то маневрира през орбитата на Земята и към целевото място за кацане.

Очаква се капсулата Crew Dragon да се спусне в 12:17 ч. ET.

НАСА съобщи, че е наблюдавала въздействието на урагана Идалия, който достигна брега на Мексиканския залив в сряда сутринта. Бурята удари северна Флорида, преди да премине през южна Джорджия и в Каролините.

Четиримата астронавти, които се насочват към кацане, включват астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уорън „Уди“ Хобург, както и Султан Алнеяди, вторият астронавт от Обединените арабски емирства, пътувал в космоса, и руският космонавт Андрей Федяев.

Групата прекара шест месеца на борда на орбиталната лаборатория след изстрелването към станцията през март. През изминалата седмица астронавтите на Crew-6 работиха, за да посрещнат и предадат операциите на членовете на екипа на Crew-7, които пристигнаха на космическата станция в неделя.

По време на престоя си в космоса астронавтите от Crew-6 трябваше да наблюдават повече от 200 научни и технически проекта.

„Свършихме много по време на нашата мисия“, каза Хобург по време на дистанционна пресконференция с астронавтите на 23 август. „Имахме две гостуващи товарни превозни средства на SpaceX – мисиите CRS-27 и 28 с много наука на борда. И ние, като екипаж, проведохме общо три космически разходки.

По време на престоя си астронавтите на Crew-6 също бяха домакини на екипажа на Axiom Mission 2, група от един бивш астронавт на НАСА и трима плащащи клиенти, включително американски бизнесмен и двама астронавти от Саудитска Арабия. Този полет беше част от план за редовно превозване на туристи и други плащащи клиенти до Международната космическа станция, тъй като НАСА се стреми да увеличи обема на търговската дейност в ниска околоземна орбита.

„Беше голямо приключение и много забавление“, добави Хобург.

Групата разпозна и колегата си Франк Рубио, астронавт на НАСА, който пътува до космическата станция миналия септември на борда на руско превозно средство Союз заедно с двама космонавти. Рубио е прекарал почти 350 дни на борда на космическата станция и скоро ще счупи рекорда за най-дълго време, прекарано от американски астронавт в микрогравитация. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей постави настоящия рекорд от 355 дни през 2022 г.

Завръщането на Рубио беше насрочено за пролетта. Но руският космически кораб "Союз", който превози него и двама руски колеги до космическата станция, получи изтичане на охлаждаща течност в края на миналата година. Служители на Роскосмос, руската космическа агенция, по-късно прецениха, че космическият кораб не е достатъчно безопасен, за да откара астронавтите обратно у дома, след което изпратиха заместващо превозно средство и удължиха текущата мисия с шест месеца.

„Тук сме от шест месеца“, каза Хобург. „Франк мислеше, че когато полетя в космоса, ще бъде тук шест месеца и по време на мисията си разбра, че тя е удължена до една година. Неговото лидерство тук... беше невероятно.”

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР