4,5 милиона лева приходи от туристически данък за заложени в

...
4,5 милиона лева приходи от туристически данък за заложени в
Коментари Харесай

Три варненски атракции влязоха в 100-те национални туристически обекта

4,5 милиона лв. доходи от туристически налог за заложени в бюджета на Варна през тази година. Това стана ясно на днешното съвещание на комисията „ Туризъм, търговия и рекламна активност “ към локалния парламент, на което беше утвърден планът на разноските по бюджета за 2019 година, финансирани с доходи от туристическия налог.

Общата рамка е в размер на 4,77 милиона лв., от които 271 000 са временен излишък от предходната година. Почти половината от средствата, или 2,2 милиона лв., общината ще вложи в създаване и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината. От тях близо 2 милиона лв. ще бъдат изразходвани за поддържане и създаване на зелени площи.

Със средства от туристическия данък ще се финансира също благоустрояването на терена до Юнашкия салон, както и ремонтът на фонтани и публични чешми на територията на общината.

Знакови за града спортни и културни събития също ще бъдат подкрепени със средства от събрания налог от туризма. 500 000лева ще отидат за провеждането на интернационалната регата „ Тол Шипс “, а други 500 000 лв. – за Международния музикален фестивал.

За образуване на събития с локално и национално значение, които способстват за развиването на туризма, са заложени 1,8 милиона лв.. През тази година със средства от локалната хазна ще се финансират: състезанието „ Най-добър готвач на БХРА за 2019 година “, националният фестивал „ Вино и храна “, туристическото ревю „ Турекспо дестинация Варна 2019 “, обичайният Черноморски туристически конгрес. За поредна година ще се провеждат празници на гроздолечението, виното и СПА терапиите с грозде в курорта „ Св. св. Константин и Елена “.

В рамките на съвещанието стана ясно, че в листата на 100-те национални туристически обекта на България към този момент са включени Аладжа манастир, Римски терми и парк-музей „ Владислав Варненчик “.

Доскоро Варненска област беше показана от единствено два обекта – Регионалния исторически музей и Музея на мозайките в Девня, което провокира недоволството на варненци. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР